Historisk arkiv

Forslag til ny jordskiftelov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.11/98
Dato: 8. mai 1998

Forslag til ny jordskiftelov

I dag behandlet Statsråd forslag til ny jordskiftelov. Forslaget åpner adgang til å gjennomføre arealbytte (jordskifte) der det offentlige trenger grunn til samfunnsnyttige formål.

Jordskiftedomstolene løser i dag eiendomstvister og problemer knyttet til fast eiendom, samt at de holder ekspropriasjonsskjønn ved veg og jernbanebygging. Jordskifteloven fra 1979 legger rammer for jordskifterettenes arbeid, og denne er nå foreslått endret.

Lovforslaget vil eksempelvis innebære at en kommune kan kreve jordskifte for å få utlagt grunn til ny skole og miljøvernmyndighetene kan gjøre det samme for et naturreservat. Forslaget er blant annet kommet som følge av allmennhetens fokus på areal som erstatningsform i stedet for penger, noe som også ble fremhevet av Stortinget ved vedtaket av Gardermoutbyggingen, Forsvarets nye leir på Rena og det utvidede barskogvernet.

Videre foreslås det at jordskiftedomstolene kan holde skjønn etter gjerdeloven, servituttloven (bruksrett) og vegloven. Jordskifterettenes saksbehandling blir dessuten harmonisert med de ordinære domstolene og det blir strammere formelle krav til enkelte avgjørelser.

Etter godkjenning i Statsråd, går forslaget til Stortinget for behandling i vår.


Kontaktperson: Avdelingsdirektør Anton S. Bache, Avdelingen for arealforvaltning. Telefon arbeid: 22 24 92 02. Telefon privat: 64 94 02 24

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen