Historisk arkiv

Helse - miljø - sikkerhet i landbruket: Bedre planlegging av gårdstunet for å redusere risiko for ulykker i landbruket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.22
Dato 24.09.98

Helse – miljø – sikkerhet i landbruket:

Bedre planlegging av gårdstunet for å redusere risiko for ulykker i landbruket

Traktorer og en rekke tunge maskiner preger i dag bondens hverdag.
- For å forebygge og redusere risiko for ulykker i landbruket bør det vurderes å gjeninnføre ”tunplanen” for gårdstun i landbruket, sa landbruksminister Kåre Gjønnes på Landbrukets arbeidsmiljøkonferanse i Trondheim i dag.

Tunplanen er ikke lenger nevnt som eget punkt i forskriftsverket, men det er fortsatt hjemmel for å stille krav om det når fylkesmannen godkjenner bruksutbyggingsplaner.

- Tunplaner kan være til stor hjelp både for å skape skille mellom maskiner og mennesker, og for å få et tryggere oppvekstmiljø for barn. Det kan derfor være naturlig å vurdere å ta det inn som et eget punkt i forskriftene igjen, sa landbruksministeren.

Samdrifter – sosialt nettverk

Bedre sosialt nettverk er et annet aspekt som kan bidra til å styrke arbeidsmiljøet rundt bonden. I årets jordbruksavtale er vilkårene for samdrift bedret gjennom en egen tilskudddsordning knyttet til avløserordningen. Ordningen kan i tillegg til å gi en økonomisk og miljømessig gevinst for gårdsbruket, også bidra til et bredere sosialt nettverk rundt bonden på grunn av samarbeidet det medfører. I jordbruksavtalen heter det at: ”Av sosiale og økonomiske hensyn er det ønskelig å stimulere til etablering av samdrifter i melkeproduksjonen. Samdrift som driftsform gir økt fleksibilitet og muligheter til å ta ut ferie og fritid. Sosiale hensyn verdsettes i stadig sterkere grad, spesielt blant ungdom og yngre bønder”.

  • linkdoc020005-090041#docHelse, miljø og sikkerhet i landbruket - forenlig med samfunnets effektivitets- og kvalitetskrav? (tale av landbruksminister Kåre Gjønnes)

Kontaktperson: Statsråd Kåre Gjønnes, telefon 22 24 91 00

Lagt inn 24. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen