Historisk arkiv

Landbrukets betydning for miljø og bosetting må i fokus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 5/98
Dato: 5. mars 1998

OECD-møte om videre reformer innen landbruket:

Landbrukets betydning for miljø og bosetting må i fokus

Under Landbruksministermøtet i OECD i Paris i dag fremhevet Landbruksminister Kåre Gjønnes landbrukets utfordringer ved inngangen til et nytt årtusen: Produsere nok og trygg mat, ta vare på miljøet og bidra til å opprettholde levende bygder.

- Disse varierte utfordringene minner oss om at vi ikke må miste av syne det faktum at framtidas landbruk har mange ulike funksjoner. Dette perspektivet må legges til grunn når neste runde i Verdens handelsorganisasjon (WTO) innledes om to år, uttaler Gjønnes.

- Slik den norske Regjering vurderer det, har vi i dag en helt annen situasjon enn den som rådet grunnen under Uruguay-runden i WTO. Den gang hadde vi store overskuddslagre, svært lave priser og uklare handelsregler innen landbruk. I dag er situasjonen en helt annen med uforsvarlig lave matvarelagre, høyere priser og et multilateralt rammeverk for internasjonal handel som skaper forutsigbarhet og trygge betingelser, sier Gjønnes.

Gjønnes påpekte videre at internasjonalt landbruk står ovenfor en rekke utfordringer som må danne grunnlaget for den internasjonale landbrukspolitikken:

· Produsere nok mat: Omkring 800 millioner går sultne hver dag. Naturen setter grenser for hvor mye mat som kan produseres. Verdens matvarelagre har siden 1995 vært på et historisk bunnivå - langt under grensen for hva FN sin matvareorganisasjon FAO vurderer som akseptabelt sett fra et beredskapssynspunkt. Innen år 2020 vil jordas befolkning etter FN sine beregninger øke til 8 milliarder, en økning på 40 % fra i dag. I en slik situasjon er det svært viktig at alle land tar et ansvar for å møte det økende matvarebehovet.

· Produsere trygg mat: Utbruddet av kugalskap har fått alvorlige konsekvenser for det internasjonale kjøttmarkedet og har for alvor minnet oss om nødvendigheten av å kunne produsere trygg mat. I framtida vil økt oppmerksomhet bli rettet mot matbårne sjukdommer. Det er viktig for folks helse at dette spørsmålet settes høyt på den internasjonale dagsorden og at internasjonal handel ikke medfører økt spredning av sjukdommer og smittestoffer.

· Ta vare på miljøet: Landbruket ivaretar en rekke miljøkvaliteter som levende kulturlandskap og biologisk mangfold. Men landbruket er dessverre også en kilde til forurensing. Småskalalandbruket som drives i Norge har som målsetting å drive forsvarlig i forhold til naturens tålegrenser. Men fortsatt kan mer gjøres for å sikre at viktige miljøkvaliteter blir ivaretatt gjennom mer miljøvennlige produksjonsmetoder.

Skape levende bygder: I Norge er landbruket en hjørnestein i mange bygder. Men avfolking truer dessverre en del bygder i dag. Det er derfor med bred støtte i folket at den norske regjeringen i dag trapper opp arbeidet for å sikre bosettingen i distriktene, og landbruket spiller en sentral rolle i denne sammenheng.

Lagt inn 10. mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen