Historisk arkiv

Landbruksministeren vil se nærmere på avlingssituasjonen i Nord-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 17
08.07.98

Landbruksministeren vil se nærmere på avlingssituasjonen i Nord-Norge

Etter årets omfattende vinterskader på eng i Nord-Norge kan det ligge an til stor avlingssvikt for mange brukere, og landbruksminister Kåre Gjønnes ønsker å se nærmere på erstatningsordningen. Det er viktig å gjennomgå regelverket for å unngå urimelige forhold, samtidig som vi arbeider aktivt for å begrense og forebygge skadene, sier Gjønnes.

Erstatning til produsenter med avlingsskader baseres i dag på gjennomsnittsavlingen på det aktuelle bruket. For planteproduksjon baseres gjennomsnittet på de siste fem års avlinger, for husdyrproduksjon på de siste tre år. Når en gårdbruker har hatt avlingsskader flere år på rad, kan beregningsgrunnlaget bli lavt. Landbruksministeren vil be styret for Katastrofefondet i planteproduksjonen om å gjennomgå regelverket og foreslå endringer som eliminerer uheldige virkinger i størst mulig grad.

Landbruksministeren har stor forståelse for frustrasjonen hos brukere som rammes av avlingsskader år etter år, også med tanke på den store arbeidsmengden og kostnadene som er lagt ned i gårdsdriften.

Det er derfor allerede tatt initiativ til å undersøke årsakene til at vinterskader oppstår! Vi må forsøke å finne frem til tiltak som kan begrense og forebygge skadene fremfor utelukkende å redusere belastningen for den enkelte ved å utbetale tilskott og erstatninger, sier Gjønnes.

Landbruksministeren vil for øvrig besøke Nordland i løpet av ettersommeren, og regner med å få anledning til å se nærmere på forholdene i den forbindelse.

Lagt inn 9. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen