Historisk arkiv

Nordisk samarbeid om matvaresikkerhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 15/98
Dato: 26. juni 1998

Nordisk samarbeid om matvaresikkerhet

Landbrukets multifunksjonelle rolle og arbeidet med en felles nordisk handlingsplan for matvaresikkerhet var tema under dagens møter mellom de nordiske landbruksministrene i Sunne i Sverige. – Landbrukets multifunksjonalitet er ikke et nytt begrep for politiske festtaler, men et ord som beskriver alle de oppgaver landbruket har. I tillegg til å produsere mat, har landbruket en viktig rolle i forhold til miljø. distriktspolitikk og matvareberedskap. Dette er viktig å ta med seg inn i de nye WTO-forhandlingene som starter neste år, sa landbruksminister Kåre Gjønnes i sitt innlegg.

Gjønnes utdypet landbrukets multifunksjonelle rolle gjennom å ta for seg for seg landbrukets betydning under de ulike temaene miljø, distriktspolitikk og matvareberedskap, og refererte til betydningen landbruket har for kulturlandskap, økologiske hensyn og biologisk mangfold, og bosetting og sysselsetting i distriktene.

På møtet ble det videre vedtatt å starte arbeidet med å lage et forslag til felles nordisk handlingsplan for matvaresikkerhet. Dette er en oppfølging av vedtaket under Nordisk Råds sesjon i Helsingfors i november 1997 og nordisk ministerrådsmøte på Ås i Norge i desember i fjor, der det ble vedtatt å nedsette en arbeidsgruppe for nordisk oppfølging av FAO sin handlingsplanen om matvaresikkerhet. En felles nordisk innsats mot Salmonella og problematikken rundt bruk av antibiotika i dyrefôr og antibiotikaresistente bakterier vil stå sentralt i det videre arbeidet.

For neste års arbeid ble det besluttet at bærekraftig jord- og skogbruk samt utvikling av lokalsamfunnene i Norden og nærområdene skal bli hovedtemaer.

Demokratiutviklingen på landsbygda i Nordens nærområder blir her ett konkret prosjekt. Det skal innledes et samarbeid med frivillige organisasjoner i Estland, Litauen og Latvia med tanke på dette, og de nordiske lands erfaringer med landbrukets organisering i lokalsamfunnet og betydningen det har hatt for den demokratiske utvikling, organisering og oppbygging blir her viktig.

Lagt inn 29. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen