Historisk arkiv

Ny gjennomgang av målpris for poteter i 1999

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 26
Dato 21.10.98

Ny gjennomgang av målpris for poteter i 1999

Ved jordbruksoppgjøret 1998 ble målprisen for poteter endret til produsentpris. Siden har det oppstått en viss usikkerhet om det faktiske norteringssted. Avtalepartene er nå enige om at prisnoteringen for poteter skal videreføres som en Oslonotering ut dette avtaleåret, men at spørsmålet skal avklares nærmere i neste jordbruksoppgjør.

Partene i jordbruksoppgjøret har i en protokoll fra et forhandlingsmøte den 14. oktober konstatert at det er uenighet om forståelsen av jordbruksavtaleteksten når det gjelder noteringssted og de beregninger som ligger bak den nye prisbestemmelsen for poteter. Partene legger imidlertid til grunn at Landbrukets Priscentral fortsetter med prisnoteringer levert Oslo ut denne sesongen. Det betyr at produsentene belastes fraktkostnader før prisnotering i Oslo.

Ved årets jordbruksoppgjør ble noteringsprisen for potet endret fra engrosnivå til produsentnivå. Ved fastsettingen av ny gjennomsnittlig målpris ble avanse på engrosleddet og engrosleddets kostnader til sortering, emballasje og pakking trukket fra tidligere målpris på engrosnivå. I ettertid har det oppstått uenighet om hvordan man skal håndtere fraktkostnader når det gjelder prisnotering på produsentnivå. Dette gjelder om noteringspris skal noteres med utgangspunkt i lokale potetpakkerier eller en Oslo-pris slik som før den tekniske omleggingen i årets jordbruksoppgjør om målpris for poteter.

Partene er enige om å drøfte saken på nytt ved forhandlingene i 1999 ved å gjennomgå alle sider knyttet til noteringsgrunnlaget, den uenighet som foreligger og forholdet til praktiseringen av importvernet.


Kontaktperson: Underdirektør Torgeir Gjølberg. Telefon 22 24 92 15

Lagt inn 21. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen