Historisk arkiv

Ny utredning om likestilling og rekruttering i landbruket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 9
02.04.98

Ny utredning om likestilling og rekruttering i landbruket

Landbruket må konkurrere med andre næringer om rekruttering av ung arbeidskraft. Det er en spesiell utfordring å rekruttere kvinner til landbruket. Kun 17 prosent av gårdsbruk i Norge overdras til kvinner.

Et utvalg som ble satt ned etter fjorårets jorbruksforhandlinger har kartlagt likestillings- og rekrutterings-situasjonen i landbruket, og lagt fram forslag til tiltak som partene i årets jordbruksforhandlinger kan ta stilling til.

Økt fraflytting fra bygdene, et generelt godt arbeidsmarked, mindre ungdomskull og at mange unge føler at landbruket har lav status i befolkningen kan påvirke rekrutteringen til landbruket i negativ retning. Et fremtidsrettet landbruk krever at ungdom finner det attraktivt å gå inn i næringen. Dette gjelder både gjennom odelsoverdragelse og kjøp og salg i det åpne markedet. Utvalget konkluderer med at det er lang vei å gå før kvinner og menn er likt representert i landbruket og foreslår på bakgrunn av dette at det settes mål for likestilling i landbruket. Forskningsresultater og undersøkelser ellers indikerer at landbruket må sette økt fokus på rekrutteringen for å sikre god tilgang av dyktige næringsutøvere i framtiden. Det anbefales derfor at det også settes mål for rekruttering og at utviklingen følges opp.

Syv foreslåtte strategier

Utvalget foreslår syv strategier for å nå målene: økonomiske tiltak, tidligere generasjonsskifte, velferd, utdanning/kunnskap og kompetanseheving, innflytelse, holdningsskapende arbeid/informasjon samt videre kunnskapsinnhenting og utredninger.

Forslag til tiltak

  • Etableringstilskudd (investeringstilskudd/ekstra produksjonstillegg) og bedre velferdsordninger spesielt for unge bønder.
  • Førtidspensjonering og avkorting av produksjonstillegg ved 67 år for å fremme yngre rekruttering. Ytterligere utredninger om dette vil være nødvendig.
  • Etter- og videreutdanning, etableringskurs for kvinner i tradisjonelt landbruk, bedret studieveiledning og evaluering av eksisterende landbruksfaglige studietilbud.
  • Holdningsskapende arbeid og at det gjennomføres konsekvensvurderinger når nye ordninger etableres.
  • Utrede hvordan de juridiske virkemidlene slår ut fra et likestillings- og rekrutteringsperspektiv.
  • Forskningsmidler for å øke kunnskapen om årsakssammenhengene rundt rekruttering.

Bakgrunn og utvalg

Bakgrunnen for utvalgets arbeid var den skjeve kjønnsfordelingen i landbruket og signaler om at ungdom er lite motivert for en framtid i landbruket. Utredningen skal gi partene i årets jordbruksforhandlinger muligheter til ta stilling til tiltak som kan fremmes og prioriteres. Utvalget som ble ledet av Landbruksdepartementet bestod av

18 representanter fra aktuelle organisasjoner, institusjoner og departement.

Kontaktpersoner i Landbruksdepartementet

Avdelingsdirektør Gabriella Dånmark, telefon 22 24 93 04. Underdirektør Ingrid Lauvdal, telefon 22 24 92 14. Førstekonsulent Turid Vollmo, telefon 22 24 92 35.

Rapport og sammendrag er lagt ut på Landbruksdepartementets hjemmeside: www.landbruk.dep.no og/eller linkdoc020005-990062#docodin.dep.no/ld/publ/likestilling/ Rapporten kan også bestilles fra Landbruksdepartementet v/ Kjersti Holme på telefon 22 24 93 01.

Lagt inn 2 april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen