Historisk arkiv

OECD legger stor vekt på ikke-økonomisk forhold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 7/98
Dato: 6. mars 1998

Kommunike fra OECDs ministermøte om landbruk:

OECD legger stor vekt på ikke-økonomisk forhold

- Kommunikeet fra OECDs landbruksministre slår fast betydningen av såkalte ikke-handelsmessige eller ikke-økonomiske faktorer. Dette gir gode argumenter for å støtte landbruket ut fra både distriktsmessige og miljømessige hensyn. Det understrekes også at i de kommende WTO-forhandlingene må den eksisterende avtalens langsiktige målsetting om redusert støtte underlegges en rekke betingelser, som hensynet til slike ikke-handelsmessige forhold. Kommunikeet er på denne bakgrunn positivt for Norge, og gir oss et godt utgangspunkt i de kommende WTO-forhandlingene, sier landbruksminister Kåre Gjønnes.

I kommunikeet som landbruksministrene vedtok heter det blant annet at landbruket utover funksjonen som matprodusent, også kan: "Forme landskapet; ivareta miljøkvaliteter gjennom jordvern, en bærekraftig forvaltning av fornybare ressurser og vern om det biologiske mangfoldet; og medvirke til levende bygder. P.g.a. denne multifunksjonelle karakteren stiller landbruket i mange OECD-land en svært viktig rolle i mange bygder. Landbrukspolitikken kan spille en rolle der effektive markeder er fraværende, f. eks når det gjelder såkalte kollektive goder der ikke alle fordeler og ulemper er tatt hensyn til i prissettingen".

Kommunikeet understreker også at målrettede virkemidler vil kunne bidra til levende bygder og møte miljøutfordringer, samtidig som en ivaretar en effektiv og bærekraftig ressursbruk innen landbruket.

- Dette reduserer usikkerheten knyttet til utfallet av de kommende forhandlingene som starter rundt årtusenskiftet, og gir viktige signaler som kan få stor betydning for rekrutteringen til norsk landbruk, kommenterer Gjønnes - Høy kvalitet på maten har nå også for alvor fått en sentral plass i OECD-landenes landbrukspolitikk. Dette har lenge vært grunnleggende for Norge, påpeker Gjønnes.

- Både under debatten og i det endelige kommunikeet ble det lagt vekt på behovet for fleksibilitet i forhold til de ulike lands egenart. Det er svært gledelig at så mange land fremhevet trygg mat, levende bygder, sysselsetting, sosiale forhold og miljøkvaliteter som viktige oppgaver for landbruket. På disse områdene gikk land som Japan, Frankrike og Tyskland svært langt, noe som viser at Norge her har en rekke forbundsfeller. I de kommende WTO-forhandlingene vil dette få stor betydning, fremhever landbruksminister Kåre Gjønnes.

Lagt inn 10. mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen