Historisk arkiv

Økologiske produkter ut til forbrukerne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Dato 20.08.98

Økologiske produkter ut til forbrukerne

I den reviderte ”Handlingsplan for økologisk landbruk (1998-1999)” som landbrukminister Kåre Gjønnes la fram på Tingvoll i dag, legges det vekt på å sette i gang tiltak for å videreutvikle produksjon og omsetting av økologiske landbruksvarer slik at varene når helt fram til forbruker. Informasjon om økologisk landbruk til forbrukeren blir også et viktig tiltak. Handlingsplanen er en oppfølging av Landbruksdepartementets handlingsplan fra 1995.

Følgende mål for er lagt til grunn:

  • Omsette og selge mest mulig av den økologiske landbruksproduksjonen under økologisk merking. Mest mulig av produktene, og minst 75%, bør innen år 2003 omsettes som økologiske.
  • Dekke forbrukernes etterspørsel etter økologiske landbruksvarer med norsk produksjon, når det gjelder varer det er naturgitte forutsetninger for å produsere her i landet.
  • Ta ut en merpris som svarer til potensialet nasjonalt og internasjonalt.

Informasjon om tilgjengelige varer ut til forbrukerne

Tiltakene i handlingsplanen er sortert under de fire hovedinnsatsområdene produksjon og produktutvikling, informasjon/markedsføring, markedsutvikling samt utdanning, forskning og veiledning.

En hovedutfordring i den videre utviklingen av økologisk landbruk er å bedre samspillet mellom økologiske produsenter, foredlings- og omsetningsledd. Et sentralt tiltak i handlingsplanen er å utarbeide en markedsstrategi for økologisk produkter i løpet av 1998-99. Gjennom markedsstrategien ønsker Landbruksdepartementet å stimulere til samarbeid med økologiske produsenter, meierier, slakterier, grønnsaks- og fruktgrossister og matvarekjedene for å sikre at økologiske varer når helt fram til forbrukeren som økologiske. Det planlegges også en felles plan for profilering og informasjon rettet mot forbruker. Det er avsatt 5 mill kroner ved årets jordbruksoppgjør til markedsføring og informasjon. Landbruksdepartementet er hovedansvarlig for at prosessen kommer i gang, men landbruksministeren understreker at alle ledd i produktkjeden har et felles ansvar for å nå målet.

Landbruksdepartementets hjemmeside:www.landbruk.dep.no

Handlingsplanen kan fås ved henvendelse til Kjersti Holme på telefon 22 24 93 01

Kontaktperson:

Avdelingsdirektør Gabriella Dånmark, Landbrukspolitisk avdeling
Tlf. 22 24 93 04

Underdirektør Ragnar Mjelde, Landbrukspolitisk avdeling
Tlf. 22 24 93 15

Lagt inn 25. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen