Historisk arkiv

Rapport om skog og klima: Skogbruk og trematerialer motvirker klimaendringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 4
10.02.98

Rapport om skog og klima:

Skogbruk og trematerialer motvirker klimaendringer

I 1995 bandt den norske skogen nær 14 millioner tonn CO2, eller over en 1/3 av det totale norske fossile CO2 utslippet. Større skogproduksjon, mer bruk av trevirke i stedet for mer energikrevende materialer, samt større satsing på bioenergi er tiltak som vil virke til å forsterke den gunstige klimaeffekten gjennom økt CO2 binding og reduserte utslipp. Dette fastslår en rapport som omhandler skog og treprodukters potensiale for å motvirke klimaendringer. Rapporten er utarbeidet av en arbeidsgruppe med representanter for Landbruksdepartementet, Miljøverndepartementet, Olje- og energidepartementet og Statens forurensingstilsyn.

Oppbygging av skogressurser og økt bruk av treprodukter reduserer CO2-konsentrasjonen i atmosfæren. Dermed blir drivhuseffekten avdempet. Dette skjer på på følgende måter:

  • Trær tar opp CO2 og lagrer det som karbon. Dette lageret kan på lengre sikt utvides enten ved at skogmengden øker, eller ved at en nytter tømmeret som blir hogd til produkter med lang levetid. Som følge av de skjøtseltiltak som er gjennomført i dette århundret, øker biomassen i norske skoger betydelig hvert år. Den årlige bindingen av CO2 har økt gjennom de siste 40-50 år, og utgjør pr. idag nær 14 millioner tonn CO2, som tilsvarer 37% av det totale norske CO2-utslippet. I tillegg binder bruk av trematerialer om lag 500.000 tonn CO2.
  • Indirekte kan en med rask virkning redusere CO2-utslippet ved å erstatte andre energikrevende produkter og/eller produkter som frigjør CO2 ved produksjon med trevirke, og ved å nytte bioenergi i stedet for fossile brensler som olje og gass. Bioenergi bidrar til et mer fleksibelt energisystem og gir vesentlig mindre forurensing enn fossile brensler når moderne forbrenningsteknikk brukes. Bioenergi vil ha en positiv innvirkning på både energi- og kraftbalansen. Bioenergi bidrar i dag med om lag 12 Twh av det totale energi behovet i Norge. Dette gir en indirekte reduksjon i utslippet av fossil CO2 på 3.8 millioner tonn, eller 10 % av samlet fossilt utslipp.

Klimarapporten foreslår:

  • Økt skogplanting. Rask etablering av ny skog etter hogst, skogskjøtseltiltak som tettere planting, bruk av mer egnede treslag og planting av ny skog vil på sikt gjøre det mulig å binde enda mer CO2 i norske skoger. Slike tiltak må gjennomføres slik at det biologiske mangfoldet i naturen blir ivaretatt.

    Dagens investeringer i skogkultur er avgjørende for å sikre tilstrekkelig mengde skog i god vekst og dermed fortsatt binding av CO2 i framtida. Samtidig bidrar slike investeringer til å opprettholde skogen som ressursgrunnlag for kommende generasjoner, slik at en større del av framtidig forbruk kan baseres på fornybare ressurser.

  • Økt bruk av trevirke framfor mer energikrevende materialer. Spesielt innen markedsforståelse og produktutvikling er det her behov for stor innsats.
  • Økt bruk av bioenergi. Dette vil være viktig både som erstatning for fossile brensler og for å gi et mer fleksibelt energisystem.

Kontaktpersoner

Skogdirektør Oluf Aalde, Skogavdelingen i Landbruksdepartementet Tlf. 22 24 93 60 (a)
Avd. dir. Ivar Ekanger, Skogavdelingen i Landbruksdepartementet Tlf. 22 24 93 63 (a)

Lagt inn 10 februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen