Historisk arkiv

Regjeringen satser på landbruket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Landbruksdepartementets budsjett for 1999:
Regjeringen satser på landbruket

Ved framleggingen av Stortingsproposisjon nr 1 (1998-99); Budsjettpro-posisjonen med en samlet ramme på 14 685, 7 mill. kr., viser regjeringen at det satses på det norske landbruket. Gjennom mat- og landbrukspolitikken tar regjeringen grep for å sikre forbrukerne trygg mat, og for å sikre verdiskaping, aktivitet og bosetting i hele landet med utgangspunkt i landbruket. Budsjettframlegget fremstår som et budsjett preget av behovet for innstramminger i statsbudsjettet. Innenfor rammen prioriterer regjeringa likevel matvaretryggheten, forskning og utviklingsarbeid, skogbruk, jordvern og god arealforvaltning..

Fokus på forbrukeren
All mat som blir omsatt i Norge skal være helsemessig trygg. Dette gjelderenten maten er produsert i Norge eller i utlandet. Forbrukerne skal også oppleve maten som trygg. Bevilgningen til matvarekvalitet, dyrehelse og plantehelse foreslås økt med 38 mill kr til vel 555 mill kr.I budsjettframlegget er det satt av midler til å styrke arbeidet med å sikre forbrukerne trygge matvarer. Innsatsen på særskilte områder ble styrket med 85,2 mill kr i 1998. Regjeringen vil videreføre og styrke dette arbeidet innenfor en ramme på 116 mill kr i 1999. Jfr. tabellen under.

Forskning og utvikling
Forskning og utvikling er en stadig viktigere forutsetning for verdiskapingen og samfunnsutviklingen, også i landbrukssektoren. Det vil bli lagt vekt på forskning om mat og helse, miljø og landbruk, arealforvaltning og skogen som ressurs. Landbruksdepartementet vil bruke 495 mill kr på forskning og utvikling i 1999. Dette er en økning på 26 mill eller 5,4 prosent fra 1998. Det foreslås at bevilgningen til forskningsprogrammer i regi av Norges forskningsråd økes til 110 mill kr i 1999.

Skogbruk: Samlet bevilgning på 266 mill kr
Budsjettforslaget for 1999 innebærer en bevilgning til miljø- og næringstiltak i skogbruket på ca. 146 mill kr. I tillegg er det satt av ca. 120 mill kr til skogbruksformål over Landbrukets utviklingsfond. Samlet bevilgning er på 266 mill kr, som er 6 mill kr mer enn bevilgningene til tilsvarende tiltak i 1998. Denne økningen vil en bruke til økt satsing på produktutvikling og bedre utnytting av trevirke. I tillegg kan det bevilges midler til skogbrukstiltak over bygdeutviklingsordningen.

Restriktiv jordvernpolitikk
Ansvaret for å forvalte naturressursene hviler både på samfunnet og på enkeltmennesker. Målsettingen er å sikre areal som grunnlag for varig landbruksproduksjon, og nytte arealressursene slik at en fremmer miljøhensyn, verdiskaping, bosetting og arbeidsplasser. Gjennom å delta aktivt i samfunnsplanleggingen vil en ivareta landbrukets og samfunnets interesser. Regjeringen vil føre en restriktiv jordvernpolitikk som kan holde produktive arealer i hevd, opprettholde kulturlandskapet og styrke det langsiktige forvalteransvaret.

Økt investeringsstøtte
Fordi det ventes økende investeringsbehov og strukturtilpassing i jordbruket i tiden framover, er summen for investeringsstøtte til tradisjonelt jord- og hagebruk foreslått økt med 48 mill kr til 220 mill kr i 1999. I tillegg foreslås lånerammen til Statens landbruksbank økt med 150 mill kr til 400 mill kr.

s3.jpg (25437 bytes)

linkdoc020005-990105#docTilbake til innhold