Historisk arkiv

Rekruttering til landbruket et kjernespørsmål for distriktene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

23/98
28.09.98

Pressemelding

Rekruttering til landbruket et kjernespørsmål for distriktene

Regjeringen legger sterk vekt på rekruttering til landbruket. Rekruttering er viktig både for å sikre en livskraftig næring og som et virkemiddel for å styrke bosetting og sysselsetting i distriktene, uttalte landbruksminister Gjønnes tirsdag på et møte i Tysvær, arrangert av KrF og bondeorganisasjonene. I mange kommuner er landbruk og avledet virksomhet viktigste næringsvei, men også andre steder er et livskraftig landbruk grunnsteinen i ei levende bygd. Jeg ser det derfor som en av mine hovedoppgaver å få tilbake optimismen og den positive holdningen til landbruksnæringa, slik at ungdommen får lyst og mot til å velge landbruket som levevei, sier Gjønnes.

En vesentlig del av Landbruksdepartementets budsjett går til gjennomføring av jordbruksavtalen. Å sikre faglig kvalifisert rekruttering til landbruket og at kvinner finner det attraktivt å bli boende i distriktene er to klare målsettinger i jordbruksavtalen for 1998-99. Både gjennom prioriteringer over tilskuddsordningene til brukerne og tiltaksstøtte over Bygdeutviklingsmidlene ønsker regjeringen å legge forholdene til rette for at kvinner og ungdom etablerer seg i landbruket eller i nye næringer tilknyttet landbruket. Innenfor Bygdeutviklingsmidlene er det satt av midler til et etableringstilskudd ved generasjonsskifte. Kvinner blir her prioritert med høyere støttesats enn menn. Maksimalsats i ordningen er 180.000 kroner til kvinner, mot 120.000 kroner til menn.

Det er også etablert en tidligpensjonsordning for bønder (med ektefelle) fra fylte 62 år for å stimulere til tidligere generasjonsskifte. I tillegg er det innført et eget produksjonstilskudd for unge bønder for å stimulere til tidligere overtakelse av bruk. Til og med fylte 35 år for kvinnelige brukere 4000 kroner og mannlige brukere 3000 kroner ekstra. Også tilskuddsordningen for avløsning for ferie og fritid samt avløsning ved sykdom har blitt betydelig bedret. Maksimaltilskuddet per bruk for ferie- og fritidsavløsning er økt fra 40.000 til 48.000 kroner.

Rekrutteringssituasjonen i næringa vil være et nøkkelelement for måloppfyllingen for de fleste samfunnsmålene for landbruket. Spørsmålet vil derfor også være et viktig tema i arbeidet med den nye stortingsmeldingen om landbrukspolitikken, sier Gjønnes.

Pressekontakt: Informasjonssjef Dag Henning Reksnes
Tlf: 22249112 Mobil: 90784674

Lagt inn 30. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen