Historisk arkiv

Samordning og eventuell utflytting av forvaltningsenheter under Landbruksdepartementet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 21
Dato 14.09.98

Samordning og eventuell utflytting av forvaltningsenheter under Landbruksdepartementet

Regjeringen vedtok i vår at Landbruksdepartementet skulle utrede samordning av den sentrale forvaltning av de landbrukspolitiske virkemidlene. Denne forvaltningen er delt mellom Statens Landbruksbank, Statens Kornforretning, Omsetningsrådet og Fraktkontoret for slakt. I forbindelse med samordningen skulle det også vurderes å flytte virksomheten eller deler av den ut fra Oslo. De berørte institusjonene har i dag om lag 250 ansatte.

Det er to utredninger som er foretatt. Den ene utredningen, utført av Statskonsult, har vurdert kostnader, nytte og mulig effektiviseringspotensiale ved 4 aktuelle alternativer, samt vurdert krav til eventuelle utlokaliseringssteder. Den andre utredningen er foretatt av en arbeidsgruppe i Landbruksdepartementet som med faglig bistand fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet har vurdert de administrative konsekvensene, ansattes rettigheter og forholdet til faglovene.

Konklusjonen i Statskonsult sin rapport er at det er flest fordeler knyttet til en samordning av de fire institusjonene til en. Statskonsult trekker ingen klar konklusjon med hensyn til en eventuell utflytting fra Oslo, men påpeker at en slik utflytting vil oppleves som svært vanskelig for de ansatte.

Statskonsult har videre pekt på hvilke krav som må stilles til et eventuelt utlokaliseringssted. Disse går i hovedsak på nærhet til flyplass, et godt utbygd arbeidsmarked, et godt utbygd tjenestetilbud samt nærhet til utdanningsinstitusjoner.

Arbeidsgruppen i Landbruksdepartementet har vurdert lov- og avtaleverk for de tilsatte i virksomhetene. På bakgrunn av at ikke alle tilsatte i virksomhetene omfattes av samme lov- og avtaleverk, vil rettighetene ved samordningen kunne variere. Arbeidsgruppen har bl.a. vurdert spørsmål vedrørende adgang til flyttefritak, fortrinnsrett til statsstillinger og ventelønn ved eventuell fritak for flytteplikt. Arbeidsgruppens utredning inneholder også en estimering av eventuelle ventelønnskostnader.

Det er i Statskonsults utredning gjort kostnadsberegninger for de ulike alternativene. For å få et helhetlig kostnadsbilde må kostnadsberegningene (overgangskostnader og driftskostnader) i Statskonsults utredning sees i sammenheng med kostnadsberegningene vedrørende ventelønn i utredningen fra arbeidsgruppen i Landbruksdepartementet.

Utredningene ble ferdigstilt 11. september, og blir sendt til høring i dag med høringsfrist 16. oktober 1998. Statsråden har fastsatt høringsfristen til 5 uker. Høringsfristen må sees på bakgrunn av at lederne og representanter for de tilsatte i de institusjonene som blir berørt av samordningen, gjennom en referansegruppe, har fått innsyn i utredningsarbeidet underveis.

Regjeringen vil foreta en vurdering av eventuell samordning og utflytting med basis i utredningene og høringsuttalelsene, og legge fram forslag til framtidig organisering m.v. i en tilleggsproposisjon til budsjettproposisjonen for 1999.

Et sammendrag av Statskonsult sin rapport vil bli gjort tilgjengelig på Landbruksdepartementet sin internettside: linkdoc020005-990278#docodin.dep.no/ld/publ/utflytting/

Lagt inn 16 september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen