Historisk arkiv

Samordningen av den sentrale forvaltningen av landbrukspolitiske virkemidler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 28/98
Dato: 5. november 1998

Samordningen av den sentrale forvaltningen av landbrukspolitiske virkemidler

Regjeringen legger i dag fram en tilleggsproposisjon til St.prp. nr. 1 (1998-99) om samordning og delvis utlokalisering av den sentrale forvaltningen av de landbrukspolitiske virkemidlene. Den sentrale forvaltning det her gjelder er virksomhetene Statens Kornforretning, Statens landbruksbank, Omsetningsrådet og Fraktkontoret for slakt.

Formålet med samordningen er bl.a. behovet for å effektivisere den statlige styringen av viktige virkemiddel i landbrukspolitikken, sikre en kundevennlig organisasjon og medvirke til en mer rasjonell og effektiv ressursbruk.

Samtidig med samordningen har en også vurdert utlokalisering av hele eller deler av forvaltningen. Regjeringen mener staten må gå foran når det gjelder å desentralisere virksomhet og gjennom dette bidra til å skape kreative miljøer og attraktive arbeidsplasser i distriktene. Regjeringen mener forvaltning av statlige virkemidler som har bredt nedslagsfelt i distrikts-Norge bør ligge til rette for utflytting.

I proposisjonen foreslår Landbruksdepartementet:

  • Statens landbruksbank, Statens Kornforretning, Omsetningsrådet og Fraktkontoret for slakt samordnes i to institusjoner underlagt Landbruksdepartementet. Alle tilsatte blir statlige tjenestemenn.
  • Markedsenheten lokaliseres i Oslo. Tilskuddsenheten lokaliseres utenfor Oslo. Ved valg av lokaliseringssted legges det spesielt stor vekt på god tilgjengelighet og muligheten til å sikre god kompetanse. Markedsenheten vil omfatte Omsetningsrådet, Fraktkontoret for slakt og størstedelen av virksomheten i Statens Kornforretning. Tilskuddsenheten vil omfatte Statens landbruksbank og den delen i Statens Kornforretning som forvalter produksjonstilskuddene, arealtilskuddene og velferdsordningene for bønder.
  • Det tas sikte på å gi tilsatte som ikke er statstjenestemenn og som berøres av flyttingen samme rettigheter som statlige tjenestemenn når det gjelder flyttefritak, fortrinnsrett til stilling i staten og eventuell ventelønn.
  • Hovedtyngden av arbeidsoppgavene og tilhørende årsverk ved Statens landbruksbanks avdelingskontorer overføres til fylkesmannsembetene. Flesteparten av disse årsverkene overføres til fylkesmannen i de fylker avdelingskontorene er lokalisert. Den nye tilskuddsenheten vil ikke ha distriktskontorer.

Forslaget til samordning innebærer en statliggjøring av Omsetningsrådets sekretariat. Regjeringen legger til grunn at samordningen ikke vil endre sekretariatets faglige uavhengighet i forhold til Landbruksdepartementet på de områder hvor Omsetningsrådet har myndighet etter Omsetningsloven. Omsetningsrådets rolle vil fortsette slik den er i dag, og rådet vil ha full faglig styring over sekretariatsoppgavene.

Departementet vil etter at hovedmodell er vedtatt av Stortinget utrede nærmere selve gjennomføringen av omorganiseringen. Departementet tar sikte på å fremme forslag til lokaliseringssted for tilskuddsenheten i løpet av vårsesjonen 1999.

Stortingsproposisjonen vil i bli gjort tilgjengelig på Landbruksdepartementets internettside: linkdoc020005-030005#docSt.prp. nr. 1 tillegg nr. 6 (1998-99)


Kontaktpersoner: Statsråd Kåre Gjønnes. Telefon 22 24 91 01
Avdelingsdirektør Gabriella Dånmark. Telefon 22 24 93 04

Lagt inn 5. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen