Historisk arkiv

Arealbytte ved gjennomføring av offentlige planer.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 10-99
Dato: 17.02.1999

Arealbytte ved gjennomføring av offentlige planer.

Forenklet gjennomføring av offentlige arealplaner.

Det er nå lagt til rette for en utvidelse i bruk av arealbytte ved gjennomføring av offentlige planer. Utbyggings- og vernemyndigheter kan nå bruke bytteprosesser for å få tak i de arealer tiltakene krever. Stiller utbygger med tilstrekkelig areal, kan hele prosjekt settes ut i livet uten at det gjøres vedtak om ekspropriasjon. Resultatet blir rimeligere tiltak og grunneier får erstattet avgitt areal med areal.. Også i bytteprosesser hvor utbygger ikke har tilstrekkelig areal får vi en smidigere prosjektgjennomføring enn ved tradisjonell ekspropriasjon. Jordskifteretten gjennomfører prosessen.

Jordskifteloven er nylig endret av Stortinget, og Regjeringen har iverksatt lovendringene fra 01.01.99.

  • Etter den reviderte jordskifteloven kan det nå gjennomføres jordskifte ved utbygging av vei, jernbane, flyplasser, boligområder, friområder, idrettsanlegg, industriområder m.m. Det samme gjelder ved vern og annen båndlegging som medfører så store rådighetsinnskrenkninger at det fører til erstatning.
  • Lovendringene gir hjemmel for å kombinere jordskifte og skjønn i større grad slik at et inngrep dels kan erstattes med areal og dels med penger.
  • Lovendringene medfører at jordskifteretten har fått utvidet sin kompetanse i skjønnssaker bl. a. private veier og gjerde.

Utbygger eller vernemyndigheten i slike saker kan nå kreve arealbytte. Jordskifteretten vil da verdsette arealene og gjennomføre saken. En slik metode har vært benyttet ved veg og jernbaneutbygginger siden 1980 og jordskifterettene har høstet nyttig erfaring med dette. Utbyggere og berørte med deres organisasjoner har etter hvert sett vesentlige fordeler ved metoden. Dette var hovedgrunnene til at Stortinget i fjor høst vedtok å utvide denne ordningen til å gjelde alle typer utbygginger, samt i vernesaker som medfører erstatningsplikt.

En brosjyre som beskriver arealbytte ved utbygging og vern kan sees på LD’s internettside.
Denne brosjyren er lagret som PDF-fil. For å kunne lese disse filene, må du ha installert Adobe Acrobat Reader på din maskin.


Kontaktperson:
Prosjektleder Arild Sunde, tel. 22 24 91 65 eller 90 86 71 72.

Lagt inn 23. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen