Historisk arkiv

Betydelige markedsmuligheter for bygdeturisme i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 73
Dato: 21.12.1999

Betydelige markedsmuligheter for bygdeturisme i Norge

Bygdeturisme har et stort utviklingspotensiale i årene som kommer. Utfordringene framover vil være å ha fokus på foredling både på produkt og markedssiden. Dette viser en evaluering som er utført av analyse- og rådgivningsfirmaet Mimir AS i Larvik.

Av evalueringen går det fram at bygdeturismen er på vei inn i en foredlingsfase der det vil være riktig å fokusere på tema og produktutvikling, lønnsomhet, utvalgte målgrupper og nisjer. Mimir foreslår at strategien legges om til å peke mer i denne retningen. Hovedmarkedene for bygdeturisme har vært Norge, Norden, Tyskland og Nederland. Mimir foreslår at man vurderer en sterkere prioritering av det norske markedet.

Markedsføringssamarbeidet

Samarbeidet mellom landbruket og Norges Turistråd har gått ut på å markedsføre småskala reiseliv på bygdene som en integrert del av Norges Turistråds samlede nasjonale satsing. På lang sikt har målsettingen vært å videreutvikle markedsgrunnlaget for en natur- og temabasert reiselivsnæring og øke inntjeningsmulighetene for tilbyderne.

Samarbeidet om markedsføring av bygdeturisme ble startet som et prosjekt i 1990, og er nå en integrert del av Norges Turistråds markedsavdeling. Samarbeidet styres av en markedsgruppe ledet av Landbruksdepartementet. Norges Turistråd, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Senter for Bygdeturisme, Statens Landbruksbank, Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND), interesseorganisasjonen Norsk Bygdeturisme (observatører) og Landbruksdepartementet deltar i gruppen. Under jordbruksforhandlingene i 1999 ble det klart at partene i jordbruksoppgjøret ønsket en evaluering som grunnlag for å finne ut hva som er nytteverdien for brukerne og forbedringspotensialet i markedsføringstiltakene.

På bakgrunn av evalueringen er markedsgruppen nå i gang med å revurdere strategiene for en videreføring av samarbeidet. Dette vil det bli tatt stilling til i jordbruksoppgjøret 2000. Markedsføringssamarbeidet har et budsjett på ca 10 mill kr for 1999 som er finansiert via jordbruksavtalen (6,5 mill kr), Norges Turistråd (2,1 mill kr) og gjennom næringsinntekter (ca 1 mill kr). Organiseringen av markedsføringssamarbeidet skal også evalueres, og resultatet skal foreligge den 15. januar 2000.


Kontaktperson:
Underdirektør Oddny Kjelsen, telefon 22 24 92 83

Lagt inn 21. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen