Historisk arkiv

Bygdeturismeprisen 1999 til kreativt ektepar i Vest Agder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 64/1999
Dato: 26. oktober 1999

Bygdeturismeprisen 1999 til kreativt ektepar i Vest-Agder

Landbruksminister Kåre Gjønnes delte i dag ut Bygdeturismeprisen på kr. 50.000 til ekteparet Renate og Erling Stokkeland som driver Heddan Gard midt i Vest-Agder i Hægebostad kommune.

Prisen skal oppmuntre til nytenkning og markedsorinetert produktutvikling innen småskala og temabasert reiseliv i distriktene. Bygdeturismeprisen er et tiltak i regi av markedsføringssamarbeidet mellom landbruket og Norges Turistråd (tidligere NORTRA). Dette er andre gang prisen deles ut – første gang var i 1997. Utdelingen ble foretatt på den sjette nasjonale Bygdeturismekonferansen, som i år finner sted på Fagernes i Valdres.

Juryens begrunnelse

Landbruksministeren fortalte under utdelingen at prisvinnerne har vist særlig evne til nytenking, og at de med en sterk vilje og pågangsmot har utviklet et gårdstun fra svært dårlig stand til å bli en flott og lønnsom helårsbedrift med særpreg og personlighet.

- Prisvinnerne har bevist at det går å bygge opp en lønnsom bedrift basert på individuell ferie- og fritidstrafikk kombinert med kurs og konferanse i et område uten mange andre kommersielle samarbeidspartnere, sa Gjønnes.

I juryens begrunnelse heter det videre at Heddan Gård bygger på et aktivt landbruk og en levende gård. Prisvinnerne er selektive og bevisste i sin markedsføring, og i valg av markedsføringsplaner. Produktpresentasjonen er kreativ og gir et godt bilde av produktet og opplevelsene som tilbys.

- Det er gledelig at prisvinnerne utnytter kulturlandskapet og baserer seg på gjenbruk av gamle bygninger og er bevisste i å utnytte lokale råvarer, avsluttet landbruksministeren.

Bygdeturisme i Norge

  • Det er ca. 2500 næringsutøvere som driver med bygdeturisme i Norge i dag. Mange er tilknyttet den nye bransjeorganisasjonen Norsk Bygdeturisme, som ble stiftet i 1997.
  • En Handlingsplan for bygdeturisme som skal bidra til å styrke lønnsomheten i næringa er nylig rullert. Handlingsplanen peker på viktige utfordringer innen distribusjon, markedsføring, bærekraftig utvikling, kompetanseutvikling, reisemålutvikling, reiseliv og mat, og tilpasningen av lover, regler og forskrifter.
  • Arbeidet fremover må konsentreres om å samordne utviklingsstrategiene slik at reiselivsbransjen kan møte de største utfordringene sammen.

Kontaktperson:
Statsråd Kåre Gjønnes, mobiltelefon 91 75 26 09
Renate og Erling Stokkeland, telefon 38 34 88 37
Fung. seksjonsleder Oddny Kjelsen, telefon 22 24 92 83

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen