Historisk arkiv

Bygdeutviklingsmidlene: 5000 årsverk skapt siden oppstarten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 2/99
Dato: 8. januar 1999

Bygdeutviklingsmidlene:

5000 årsverk skapt siden oppstarten

- Om lag 5000 nye årsverk har blitt skapt ved hjelp av Bygdeutviklingsmidlene siden oppstarten i 1988. Dette har vi fått til gjennom en kombinasjon av kreative og initiativrike etablerere og en god støtteordning, uttaler landbruksminister Kåre Gjønnes. Bygdeutviklingsmidlene vil også i fremtiden bli et viktig bidrag til å skape varige alternative arbeidsplasser i distrikts-Norge.

- Bygdeutviklingsmidlene er et virksomt tiltak for å erstatte tapte arbeidsplasser innen tradisjonelle landbruksnæringer, og for å skape nye jobbmuligheter på bygdene. At over halvparten av de arbeidsplassene som er skapt i perioden er kvinnearbeidsplasser viser også at vår prioritering her gir resultater, sier Gjønnes. Han peker også på at satsingen på denne type næringsutvikling bidrar til bedre utnyttelse av gårdenes samlede ressurser og til å styrke inntektsgrunnlaget på de enkelte gårdsbruk. Evalueringen viser også at midlene har spilt en rolle når det gjelder å sikre rekruttering til landbruket gjennom å fremskynde generasjonsskifte.

Det er en evalueringsrapport utarbeidet av Senter for egenutvikling i Drammen som gir grunnlag for å tallfeste effekten av bygdeutviklingsmidlene. I alt 517 etablerere og bygdeutviklingsprosjekter som har mottatt midler i perioden 1988-1995 har blitt intervjuet om omfanget og økonomien i prosjektene. Cand.oecon Øyvind Sørbrøden og siviløkonom Svend Aubert har laget evalueringsrapporten på oppdrag fra Landbruksdepartementet.

Evalueringsrapporten kan leses i sin helhet på Landbruksdepartementets hjemmeside: linkdoc020005-990024#dochttp://odin.dep.no/ld/publ/bygd/ Den kan også bestilles i trykt versjon fra Statens landbruksbank, tlf. 22 31 73 00.


Kontaktperson: Rådgiver Geir Dalholt, Landbrukspolitisk avd. Tlf. 22 24 93 49, telefon privat: 63 83 25 08

Lagt inn 8. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen