Historisk arkiv

Ekstraordinær salgsrunde for melkekvoter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 69
Dato: 1.12.1999

Ekstraordinær salgsrunde for melkekvoter

Som ledd i å tilpasse melkeproduksjonen til etterspørselen i markedet ble Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruksdepartementet i går enige om å gjennomføre en ekstraordinær salgsrunde for melkekvoter. Det vil seinere bli fastsatt en generell kvotereduksjon for alle melkeprodusenter for 2000. Målet er å få redusert det samlede kvotevolum i kvoteordningen for melk i 2000 med 80 mill. liter.

Forbruket av drikkevarer har endret seg svært mye i Norge de siste årene. Melkeforbruket har gått ned, samtidig som forbruket av brus og mineralvann har økt. Som følge av denne utviklingen har det vært nødvendig å redusere produksjonen av melk ved å fastsette produksjonskvoter for den enkelte melkebonde. Siden 1997 har det vært praktisert kjøp og salg av slike melkekvoter.

Ekstraordinær salgsrunde for melkekvoter

Dersom det ikke blir satt i verk særskilte tiltak, forventes totalproduksjonen av melk for 2000 å ligge på 1615 mill. liter. Som ledd i å tilpasse melkeproduksjonen til etterspørselen i markedet er partene nå blitt enige om å gjennomføre en ekstraordinær salgsrunde for melkekvoter der det vil bli gitt et tillegg i prisen på 2 kroner pr. liter. Denne salgsrunden skal ha innmeldingsfrist 15.01.2000 og med 01.03.2000 som frist for opphør av melkeproduksjonen.

Generell kvotereduksjon

Så snart det er klart hvilket kvantum som vil bli solgt i den ekstraordinære salgsrunden, senest innen 15.02.2000, vil partene vurdere situasjonen og fastsette en generell kvotereduksjon (forholdstall) for melkeprodusentene i 2000 for å sikre at den samlede kvotereduksjon blir realisert.

Kvotereduksjon (forholdstallet) forutsettes bare gjort gjeldende for 2000, slik at den ikke reduserer basiskvoten for senere år. Minstekvoter og kvoter som er kjøpt i henhold til ordningen med omsettelige melkekvoter tidligere år vil ikke bli redusert gjennom bruk av forholdstall i 2000.

Leie av kvoter.

Det er også enighet om å utrede en ordning med mulighet for leie av kvoter. En slik ordning forutsettes også å kunne nyttes til å begrense produksjonen gjennom mulighet for at deler av kvotene som innmeldes for bortleie ikke leies ut igjen.


Kontaktperson:
Landbruksdirektør Almar Sagelvmo, tlf. 22 24 92 00
Rådgiver Heidi Garberg, tlf. 22 24 92 16

Lagt inn 1. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen