Historisk arkiv

Endringer i klageordningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 65/99
Dato: 5.11.1999

Statskog SF: Endringer i klageordningen

Regjeringen foreslår at Statskog SF sin myndighet som klageinstans for enkeltvedtak med hjemmel i fjelloven og loven om statens umatrikulerte grunn i Finnmark blir overført til den nye enheten for landbruksforvaltning som opprettes sommeren 2000.

Det tidligere Direktoratet for statens skoger ble fra 1. januar 1993 omorganisert til et statsforetak, Statsskog SF. På oppdrag fra Landbruksdepartementet har Østlandsforskning evaluert virksomheten etter omorganiseringen. I denne rapporten kritiseres saksbehandlingen i forbindelse med klager på enkeltvedtak, da det hevdes at Statskog kan være part i noen av sakene som påklages. – Det er uheldig at det kan stilles spørsmål ved forholdet. Departementet vil derfor overføre Statskogs myndighet som klageinstans til den nye enheten for landbruksforvaltning, sier landbruksminister Kåre Gjønnes.

Statskog SF har ivaretatt sine oppgaver på en tilfredstillende måte

Østlandsforskning sin evaluering viser ellers at Statskog SF etter omorganiseringen har håndtert nedbemanningsbehovet på en profesjonell måte, hevet kvaliteten på interne støttefunksjoner, nedjustert avvirkningskvantumet i tråd med Stortingets intensjoner og ivaretatt miljøhensyn på en tilfredsstillende måte.

Nye arbeidsplasser i distiktene

Evalueringen peker på at Statskog SF med noen unntak så langt bare i begrenset grad har oppfylt Stortingets intensjoner om å utvikle nye virksomhetsområder og skape nye arbeidsplasser i distriktene. I rapporten påpekes at målet om å skape nye arbeidsplasser i distiktene lett kommer i konflikt med målet om høy avkastning på Statskogs investeringer. – Regjeringen er enig i dette og mener at Statskogs muligheter til å bidra til flere arbeidsplasser og økt verdiskaping i distriktene bør styrkes. Det må derfor ikke stilles eiermessige krav til selskapet som hindrer dette, sier landbruksministeren. - Det vil være særlig viktig å legge bedre til rette for forsterket distriktsrettet næringsutvikling i områder der Statskog er stor grunneier. Det vil bli lagt særlig vekt på denne oppgaven i Nord-Norge, understreker Gjønnes.

Departementet vil vurdere de spørsmål som reiser seg i denne forbindelse og komme tilbake til dette i revidert nasjonalbudsjett for år 2000 og på ordinært foretaksmøte for Statskog SF våren 2000.


Kontaktperson:
Statsråd Kåre Gjønnes, mobiltelefon 91 75 26 09
Underdirektør Oddmund Øfsthus, telefon 22 24 93 72

Lagt inn 5. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen