Historisk arkiv

Enighet om ny jordbruksavtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 28/1999
Dato: 15. mai 1999

Enighet om ny jordbruksavtale

-- Vi er svært fornøyde med at vi har kommet til enighet med Norges bondelag og Norsk bonde- og småbrukarlag om en ny avtale som er i samsvar med behovet for et moderat lønnsoppgjør i år. Denne avtalen vil gi små utslag på matvareprisene til forbruker samtidig som den gjennom varige utgiftsreduksjoner legger grunnlag for bedre inntekstutvikling for landbruket, sier arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy og landbruksminister Kåre Gjønnes i en felles kommentar.

Avtalen som det nå er enighet om vil gi mulighet for en inntektsutvikling fra 1998-99 på 3.900 kroner i gjennomsnitt per årsverk. I tillegg kommer virkningen av bortfall av kunstgjødselsavgift fra 1.1. 2000. For hele avtaleperioden (1.juli 99 – 1.juli 00) gir avtalen mulighet for en inntektsutvikling på 14.000 kroner i gjennomsnitt per årsverk.

Avtalen legger opp til en økning i bevilgningene over statsbudsjett med 540 millioner kroner. Videre vil en ta inn 330 millioner kroner gjennom økte målpriser og 230 millioner kroner gjennom reduserte kostnader til kraftfor og avgifter på gjødsel. I tillegg kommer engangsmidler på 40 millioner kroner. Til sammen utgjør dette 1.140 millioner kroner.

Små utslag på matvareprisen

I tråd med regjeringens målsetting vil resultatet av jordbruksavtalen ha liten betydning for den enkelte forbruker. Foreløpige beregninger viser en økning i konsumprisindeksen på omlag 0,1 prosent.

Kvinne- og ungdomstiltak

- Jeg er spesielt glad for at oppgjøret har fått en profil som bidrar til å sikre kvinners plass i landbruket. Avtalen stimulerer også til at yngre krefter slipper til blant annet gjennom tidligpensjonsordningen og ved at produksjonstilskuddet til yngre bønder økes til 4 000 kroner per bruk for menn og 5 000 kroner for kvinner, sier Laila Dåvøy.

Fremhever utgiftsreduksjon og miljøtiltak

Landbruksminister Kåre Gjønnes fremhever den potensielle utgiftsreduksjonen innen jordbruket som avtalen legger grunn for.

- En potensiell varig kostnadsreduksjon for jordbruket på 630 millioner over to år og en skikkelig miljøpakke er for meg to av de viktigste resultatene i den nye avtalen sammen med den begrensede prisøkning på mat avtalen legger opp til, sier Gjønnes.

Miljøpakken inneholder krav om utarbeiding av en miljøhandlingsplan for landbruket og en konkret miljøplan på alle gårdsbruk. Videre inngår tiltak for redusert bruk av plantevernmidler, mer effektiv og miljøvennlig bruk av kunstgjødsel og økt satsing på mer miljøvennlig jordbearbeiding.

- Denne miljøpakken innebærer en styrket miljøsatsing for jordbruket, og vil samtidig gi en driftsmessig gevinst for de gårdbrukere som gjør en skikkelig jobb, uttaler Gjønnes.

Frukt og grønt i skolen

Det vil bli bevilget 7 millioner kroner over jordbruksavtalen til frukt og grønt i skolen i neste periode. Dette er nær en femdobling av dagens bevilgning.

Styrker næringsmiddelindustrien

I avtalen er det nå avsatt 15 millioner kroner til iverksetting av kvalitets- og utviklingstiltak innen næringsmiddelindustrien, samt til oppstarting og drift av et eget produktutviklingsenter.

- Norsk matproduksjon må styrkes både i primærleddet og i næringsmiddelindustrien for å møte forbrukernes krav til produktutvalg, kvalitet og trygghet, og for å kunne møte økende internasjonal konkurranse. Derfor er denne posten svært viktig, sier landbruksminister Kåre Gjønnes.

Prioritering av mindre og mellomstore bruk

Avtalen som er fremforhandlet innebærer en styrking av mindre og mellomstore bruk, noe som er i i samsvar med prioriteringene organisasjonene la opp til i sitt krav.

Oppkjøp av melkekvoter

Det vil bli avsatt midler til å kjøpe opp maksimalt 45 millioner liter med melkekvote. En slik oppkjøpsordning vil ha positiv effekt på muligheten til å oppnå målpris og derfor være viktig for økonomien for melkeprodusentene.

Fortsatt satsing på økologisk matproduksjon

- Regjeringen satser fortsatt på økologisk matproduksjon, og bevilgningene til dette området vil bli opprettholdt. Men, vi vil omdisponere midler slik at mer midler går til tiltak for å sørge for at økologisk produsert mat når ut til forbrukerne, og noe mindre i en overgangsperiode til omleggingstilskudd. Dette har vi nå organisasjonene med oss på, kommenterer Gjønnes. Over 58 millioner kroner blir bevilget totalt på dette området i kommende avtaleperiode.

Klar distriktsprofil

Den nye avtalen vil ha en klar distriktsprofil. Spesielt saue- og geiteproduksjonen vil få et løft.


Mer informasjon om avtalen vil finnes på linkdoc020005-990038#docODIN.

Lagt inn 16. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen