Historisk arkiv

Erstatning for planteskadegjørere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 13
Dato: 23.02.1999

Erstatning for planteskadegjørere

Landbruksdepartementet har fastsatt ny forskrift om erstatning etter offentlig pålegg som følge av planteskadegjørere. Hensikten med denne ordningen er å gi økonomisk støtte for tap ved offentlig pålegg gitt for å motvirke og hindre spredning av planteskadegjørere. Ordningen gjelder fra 1. juli 1998.

Gjennom ordningen gis det erstatning for verditap av planter og plantemateriale, destruerte og desinfiserte redskaper/maskiner, samt for nødvendige utgifter til materiell og arbeid i tilknytning til gjennomføringen av tiltaket.

Brukere som er berettiget produksjonstilskudd i jordbruket og registrerte næringsforetak i landbruket (eks. gartneri- og planteskolevirksomheter) kan få erstatning. Brukeren/foretaket er selv ansvarlig for å dokumentere tap, og må dekke en egenandel på 15 prosent av det samlede erstatningsberettigede tap.

Det kan også gis støtte til omlegging til annen produksjon, dersom hele driftsenheten blir karantenelagt i minst 10 år, og det blir lagt strenge restriksjoner i driftsopplegget.

Statens Kornforretning administrerer ordningen på sentralt hold. Søknad om erstatning skal være sendt til den kommunen driftsenheten/foretaket hører til, innen seks måneder etter at offentlig pålegg er mottatt. Styret for katastrofefondet for planteproduksjon behandler og avgjør søknaden etter vurdering fra fylkesmannen, og Landbruksdepartementet er klageinstans. Statens Kornforretning fastsetter nærmere retningslinjer og utformer søknadsskjema for ordningen.

Forskriften vil bli lagt ut på hjemmesiden til Statens Kornforretning.

Adresse: www.statenskornforretning.no

Kontaktpersoner:
Førstekonsulent Randi Hesjedal Tronstad, Landbruksdept. Tlf. 22 24 92 39
Seniorrådgiver Kåre Årsvoll, Landbruksdepartementet. Tlf. 22 24 92 42
Førstekonsulent Cathrine Grasdalen, Statens Kornforretning. Tlf. 22 93 72 35

Lagt inn 14. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen