Historisk arkiv

Faglig korrekt håndtering av paratuberkulose

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 38
Dato: 19. juni 1999

Faglig korrekt håndtering av paratuberkulose

Veterinærinstituttet får godt skussmål når det gjelder håndteringen av paratuberkulose i Norge. Landbruksministeren nedsatte i desember 1998 en arbeidsgruppe som skulle evaluere det faglige grunnlaget for bekjempelsen av paratuberkulose i Norge. Arbeidsgruppen har vært ledet av professor Arve Lystad ved Statens Institutt for folkehelse, og har ellers bestått av eksperter fra Sverige og Danmark.

– Jeg er glad for at denne evalueringen viser at arbeidet er av god kvalitet, slik at det ikke lenger kan reises tvil om at vi i Norge er i stand til å håndtere slike saker, sier landbruksminister Kåre Gjønnes. Vi bør i ettertid erkjenne at informasjons- og kommunikasjonsarbeidet kunne vært håndtert bedre.

Årsaken til at arbeidsgruppen ble nedsatt var at det fra flere hold ble reist spørsmål om det faglige grunnlaget for tiltakene som ble iverksatt av veterinærmyndighetene. Innstillingen fra gruppen gir gjennomgående en svært positiv vurdering av den solide faglige kompetansen, personellet, rutinene og andre forhold ved Veterinærinstituttet som ble vurdert etter mandatet. Instituttet vurderes på alle måter å være i stand til å håndtere problematikken forbundet med paratuberkulose, også hos storfe.

Gruppen er imidlertid noe kritisk til koordineringen av rådgivning og informasjon, og peker på en del forbedringspunkter her.

Gruppen besto av:

Arve Lystad, professor ved Statens institutt for folkehelse, Norge Anders Engvall, statsepizootiolog ved SVA, Sverige Jan Åke Robertson, Slakteriførbundet, Sverige Knud Børge Pedersen, direktør i Statens veterinære serumlaboratorium, Danmark, Ole Andersen, Landtskontoret for kvæg, Danmark.

Kontaktperson:
Kåre Gjønnes, mobil 91 75 26 09

Lagt inn 24. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen