Historisk arkiv

Forsøk med regionalt næringsmiddeltilsyn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 55
Dato: 23. september 1999

Forsøk med regionalt næringsmiddeltilsyn

Regjeringen vil sette i gang et toårig prøveprosjekt i Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) hvor ulike modeller for samlokalisering og samarbeid med fagetatene på regionalt nivå og med fylkesmannen skal testes ut. – Formålet er å styrke oppfølgingen av lokalt næringsmiddeltilsyn og forbedre kommunikasjonen mellom SNT og lokalt næringsmiddeltilsyn, understreker landbruksminister Kåre Gjønnes. – Jeg legger stor vekt på at et styrket tilsyn legges ut i distriktene, fremholder landbruksministeren.

SNT har det sentrale ansvaret for tilsyn, koordinering og rådgivning av 81 kommunale og interkommunale næringsmiddeltilsyn (KNT) og 17 andre ”enheter” innenfor samme område. Kontrollspennet er for stort. Dette fører til at styring og oppfølging ikke blir tilfredsstillende, noe som blant annet medfører ulik forvaltningspraksis. Prosjektet skal bidra til å utvikle formålstjenlige tilsynssystemer som medvirker til at maten som blir frambudt til forbrukerne er trygg, at næringen sitt krav om lik behandling blir ivaretatt og at tilsynet blir tilpasset EØS-kravene. EFTAs overvåkingsorgan (ESA) har påpekt at SNTs tilsyn med det kommunale næringsmiddeltilsyn ikke er tilstrekkelig. I forsøket blir tilsynet styrket gjennom å legge tilsynsfunksjonen ut i distriktet i tre områder.

Organisering av prøveprosjektet

Ulike modeller skal testes ut gjennom å etablere tre områder med regional styring og ett område med sentral styring og særskilt oppfølging. I Vadsø, Harstad og Trondheim skal det opprettes regionale enheter. Rogaland og Hordaland vil tjene som kontrollområder for de tre områdene med regional styring. I disse fylkene vil en legge opp til sentral styring med særskilt oppfølging.

  • Regionenheten for Finnmark fylke samlokaliseres i Statens hus i Vadsø.
  • Regionenheten i Harstad vil dekke Troms og Nordland, og lokaliseres sammen med Fylkesveterinæren for Troms og Finnmark, Veterinærinstituttets avdeling og Næringsmiddeltilsynet som allerede er samlokalisert.
  • Regionenheten for Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag legges til Trondheim hvor blant annet fylkesmannen, fylkeslegen og fylkesveterinæren er samlokalisert i Statens hus. I tillegg har Veterinærinstituttet og Fiskeridirektoratet avdelinger i Trondheim.

Kontaktperson:
Statsråd Kåre Gjønnes, mobiltelefon 91 75 26 09
Avdelingsdirektør Arne Oshaug, telefon 22 24 92 48

Lagt inn 23. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen