Historisk arkiv

Fra tomrom til handlingsrom?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 30/1999
Dato: 20. mai 1999

Fra tomrom til handlingsrom?

I disse dager lanseres en debattbok som setter fokus på strukturendringene i landbruksbasert matvareindustri. Landbruksminister Kåre Gjønnes oppfordrer til aktiv debatt om og deltakelse i utviklings- og omstillingsprosesser som angår lokalsamfunnet.

– Vi har vært gjennom en periode med til dels sterk sentralisering av norsk næringsmiddelindustri, der store enheter har vært ”svaret” på alt. Dette har skapt et ”tomrom” mellom råvareprodusent og de store sentre og bedrifter. Dette rommet kan bli spennende hvis det fylles på rett måte. Unge som har utdanning og skaperkraft, kan utvikle noe – kan omdanne tomrom til handlingsrom. Dette er en arena som er interessant både for enkeltmennesker, bedrifter og offentlige myndigheter, og det er en utfordring for landbrukssamvirket å se på dette rommet på nytt, understreker Gjønnes.

På oppdrag fra Landbruksdepartementet gjennomfører Norges forskningsråd et forskningsprosjekt om strukturendringene i landbruksvareindustrien. Som del av dette oppdraget er en rekke forskere med forskjellig fagbakgrunn invitert til å bidra til debattboken: ” Matvareindustrien mellom næring og politikk”. Odd Jarl Borch, Nordlandsforsking og Egil Petter Stræte, Senter for bygdeforsking har hatt ansvaret for boken, som nettopp er ferdig. Debattboken kan forhåpentligvis tjene til dialog, debatt og skape diskusjoner rundt om i landet, og samtidig inspirere til videre forskning på dette feltet.

I årets jordbruksoppgjør er det avsatt 15 millioner kroner til iverksetting av kvalitets- og utviklingstiltak innen næringsmiddelindustrien, samt til oppstarting og drift av et eget produktutviklingsenter. – Norsk matproduksjon må styrkes både i primærleddet og i næringsmiddelindustrien for å møte forbrukernes krav til produktutvalg, kvalitet og trygghet, og for å kunne møte økende internasjonal konkurranse. Derfor er denne posten svært viktig, sier landbruksminister Kåre Gjønnes.


Kontaktperson:
Landbruksminister Kåre Gjønnes, tlf 22 24 91 00
Politisk rådgiver Elin Kleven, telf. 22 24 91 04 mobil. 95746332

Lagt inn 20. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen