Historisk arkiv

Fyresdal viser initiativ og nytenking

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 25
Dato: 04.05.1999

Fyresdal viser initiativ og nytenking

Landbruksminister Kåre Gjønnes:

Fyresdal kommune søker konsesjon for å kjøpe gardsbruket Håsum som kommunen vil dele opp og videreselge i 14-16 småbruk. På en befaring den 4. mai ga landbruksminister Kåre Gjønnes kommunen honnør for at de med dette prosjektet viser vilje til å forme framtida for bygda.

- Bygde-Norges framtid er avhengig av nytenking og initiativ som kan gi grunnlag for aktivitet og folketilvekst, sa han. Landbruksdepartementet skal nå gå gjennom alle sider av saken, og Gjønnes antydet at det kan være aktuelt å gi konsesjon som et prøveprosjekt. Han understreket imidlertid at dette ikke betyr noen ny linje i landbrukspolitikken, og at det måtte vurderes å avgrense prøveprosjektet slik at disse nye enhetene ikke kommer inn under virkemiddelbruken i landbrukspolitikken. - Det er videre viktig å arbeide for at flere småbruk kommer på salg og blir tilgjengelige for de som ønsker en slik boform, sa Gjønnes. Han presiserte at det også er klaget over at forkjøpsrett ikke er brukt, og at denne saken må avgjøres først.

Landbruksminister Kåre Gjønnes viste under befaringen til at befolkningsutviklingen i bygde-Norge er bekymringsfull. - De siste ti årene har det vært nedgang i så mye som 231 kommuner. Regjeringen ønsker å gripe fatt i disse utfordringene. Distriktspolitikken har en sentral del iVoksenåsenerklæringen, og regjeringen bruker mye tid på disse spørsmålene i sitt arbeid. For sterk sentralisering er ikke noe gode. Spredt bosetting har mange verdier i seg selv, som vi må bli flinkere til å holde fram, sa Gjønnes. - Dette er ikke alene et landbrukspolitisk anliggende, men en del av hele distriktspolitikken, understreker han.

Passivt eierskap

Landbruksministeren påpekte at et økende antall eiere av landbrukseiendommer ikke sjøl driver jorda og skogen, og bor heller ikke på eiendommen. - Ofte er lysten til å eie større enn lysten til å forvalte og drive. Folk flytter ut, men tar eiendomsretten med seg, konstaterte han. - Dette virker til å avfolke bygdene, og det legger ofte hindringer i veien for de som er tilbake og skal livnære seg av landbruk.

Kommunene har en nøkkelrolle

Gjønnes mente at kommunene har en nøkkelrolle i forvaltningen av lovverket som regulerer eiendomsforholdene i landbruket. - Det er derfor viktig at de har klare meninger og planer for hva slags utvikling de ønsker, sa han. Vurderingen av lovverket vil være en del av den helhetlige landbrukspolitikken som kommer i Stortingsmeldingen i slutten av året.

Honnør til Fyresdal kommune

- Tiltak for å styrke bosettingen på bygdene er en viktig del av landbrukspolitikken. Fyresdal er et eksempel på en kommune der det er grunn til bekymring over nedgangen i folketallet, sa landbruksministeren. - Jeg vil derfor i utgangspunktet gi kommunen honnør for at den gjennom dette prosjektet viser nytenking og kreativitet med sikte på å snu en uheldig utvikling. Vår oppgave i departementet blir nå å avveie den løsningen kommunen har lagt fram mot andre landbrukspolitiske hensyn. - Vi må gå gjennom alle sider ved saken, dersom forkjøp ikke brukes, sier Gjønnes.

  • Forholdet til de generelle retningslinjer i landbrukspolitikken.
  • Forholdet mellom et eventuelt prøveprosjekt og virkemiddelbruken i landbruket.

Kontaktperson:
Statsråd Kåre Gjønnes, mobiltelefon 91 75 26 09
Politisk rådgiver Elin Kleven, mobiltelefon 95 74 63 32

Lagt inn 4. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen