Historisk arkiv

Gamle storferaser skal bevares

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 74
Dato: 28.12.1999

Gamle storferaser skal bevares

Det er stadig større forståelse både nasjonalt og internasjonalt, for at det er viktig å bevare det genetiske mangfoldet for framtiden. Dette gjelder både kulturvekster og husdyrraser. I årets jordbruksavtale ble det derfor satt av en million kroner i tilskudd til brukere som ønsker å ta vare på gamle husdyrraser.

Tilskuddet blir gitt fordi gamle husdyrraser oftest ikke gir den samme avkastning som dagens moderne raser, og derfor heller ikke den samme inntekt.

Seks gamle husdyrraser

Det er vedtatt at bevilgningen skal gå til bevaring av de gamle storferasene østlandsk rodkolle, dølafe, vestlandsk raudkolle, vestlandsk fjordfe, telemarkfe og sidet trønder- og nordlandsfe. Tilskuddet skal gå til kyr som har kalvet, og det er en forutsetning at kyrne er minst 7/8 raserene.

Det kan søkes om tilskuddet på vanlig måte gjennom søknad om produksjonstilskudd i jordbruket. Søknadsfristen er 20. januar 2000. Tilskuddet blir gitt som en sats pr ku, og beløpet vil bli fastsatt etterskuddsvis bl.a. på grunnlag av antall kyr det søkes tilskudd for. Det er Statens Kornforretning som forvalter ordningen.

Kontaktperson:
Underdirektør Kjell Nyhus, Avd. for matproduksjon og helse
Telefon 22 24 93 18. Privat 22 17 19 18

Lagt inn 29. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen