Historisk arkiv

Kvinner til distriktene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Dato: 13. august 1999

Kvinner til distriktene

Jobb- og utdanningsmuligheter er utslagsgivende for valg av bosted, men oppvekstvilkårene og helse og omsorgstilbudet betyr mye.

- Jobb- og utdanningsmuligheter er viktig for at kvinner skal flytte til distrikts-Norge. I tillegg betyr oppvekstvilkår for barn mye. Disse ansees å være bedre i distriktene. Folk trives stort sett godt med nåværende bosted. Den norske befolkning er generelt opptatt av de samme verdier, sier kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen. – Det ligger også store utfordringer i å skape nye arbeidsplasser i distriktene i framtiden. Da blir det spesielt viktig at kvinner er med å skape dem, sier Elin Kleven som er politisk rådgiver i Landbruksdepartementet.

Dette er konklusjonene i en undersøkelse som Kommunal- og regionaldepartementet og Landbruksdepartementet har presentert på ”Kvinner viser vei”-messen fredag 13. august i Vikingskipet på Hamar. Undersøkelsen ble foretatt blant 1007 spurte i slutten av juni og er utført av MMI 4 Fakta.

Om lag 40 prosent av de spurte har selv flyttet fra distrikt til by. Årsakene er først og fremst jobb – for 56 prosent av de spurte – og utdanning – for 42 prosent av de spurte. På dette spørsmålet var det ingen kjønnsforskjeller. Vel 30 prosent av de spurte – blant kvinnene 33 prosent - oppga å ha flyttet fra by til distrikt. Også her var jobbmuligheter viktigste årsak, men at andel menn som oppgir denne grunn, er langt høyere enn for kvinner.

Distriktsbefolkningen svarer i større grad enn bybefolkningen at oppvekstvilkår for barn og unge og helse- og omsorgstilbud er meget gode eller gode. På sin side svarer bybefolkningen i større grad enn distriktsbefolkningen at yrkesutdanningstilbud, transport og kommunikasjon, fritidstilbud og møtesteder, er meget gode eller gode.

Undersøkelsen er tilgjengelig på hjemmesiden: www.landbruk.dep.no

Her finner du også en oversikt over aktiviteter på Kvinner Viser Vei-messen i regi av Kommunal- og regionaldepartementet, Landbruksdepartementet, Statens nærings- og distriktsutviklingsfond, Statens landbruksbank og Fylkesmannens landbruksavdeling i Hedmark. Standen vår heter Kafé Mulig og har plass C16 i Vikingskipet på Hamar.

Lagt inn 13. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen