Historisk arkiv

Landbruket trenger kreativ ungdom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 51
Dato: 10. september 1999

Landbruket trenger kreativ ungdom

– Norsk landbruk står overfor store utfordringer i framtida. Landbruket og bygdene er avhengig av å ha folk med kunnskaper, kompetanse og kreativitet. Det holder ikke bare å produsere flere liter melk og kilo kjøtt. Tiden er inne for å tenke nytt, og ta i bruk de mulighetene og ressursene som ligger der. Krav til kunnskap og kompetanse er et sentralt punkt i den nye landbruksmeldinga, sa landbruksminister Kåre Gjønnes i Nord-Trøndelag i dag.

– Vi må gjøre landbruket mer spennende, slik at ungdom med høy kompetanse har lyst til å ta tak i de mangesidige utfordringene landbruket står overfor. For å få til dette trenger vi nytenking og mer kreativitet inn i næringa. Vi må åpne landbruket for ungdom som virkelig vil noe. Det er en klar forutsetning hvis målet fortsatt er at landbruket skal være en viktig bosettingsfaktor i distriktene, sier Gjønnes.

Bred kompetanse

– For framtidas bonde holder det ikke lenger med bare en utdannelse innen agronomi. Det er nødvendig med en langt bredere kompetanse blant annet økonomi, markedsføring og data for å nevne noe. Det er viktig at landbruket ser de utrolige mulighetene som er til stede når det gjelder tjenester knyttet opp mot ferie og fritid. Vi vet at folk setter pris på de verdiene som landbruket representer; kulturlandskap, utmark, dyr, kultur og tradisjoner. Disse verdiene kan utnyttes enda bedre, sa Gjønnes.

Kvinnene er viktige

– Jeg er også opptatt av at kvinner finner det attraktivt å bosette seg på gårdsbruk, og at de bruker den kompetansen de har både innen landbruk og andre områder. Dette kan føre til etablering av nye tilleggsnæringer og levende bygder, sier Gjønnes.

Inntekt og velferdsordninger er viktig

Gjønnes påpekte også at det er viktig at bonden har gode inntektsmuligheter, og at det er viktig å styrke heltidsbrukene. I tillegg til dette viste han til at det er viktig fortsette å videreutvikle velferdsordningene.


Kontaktperson:
Statsråd Kåre Gjønnes, mobiltelefon 91 75 26 09
Politisk rådgiver Elin Kleven, mobiltelefon 95 74 63 32

Lagt inn 10. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen