Historisk arkiv

Landbruksminister Kåre Gjønnes utfordrer kommunene: - Har dere diskutert landbrukspolitikk i kommunestyret?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 7/99
Dato: 28. januar 1999

Landbruksminister Kåre Gjønnes utfordrer kommunene:

- Har dere diskutert landbrukspolitikk i kommunestyret?

I 1999 er det 5 år siden kommunene overtok ansvaret for de tidligere statlige landbrukskontorene, og dermed fikk førstelinjeansvaret for jord- og skogbruksnæringen. - Arbeidet i kommunene er avgjørende for å nå målene i landbrukspolitikken, understreker landbruksministeren, som i løpet av våren og forsommeren vil gjennomføre fem bredt opplagte regionkonferanser for å møte alle landets kommuner.

Formålet er å

  • · Utdype og reise debatt om kommunenes rolle og handlingsrom i landbrukspolitikken.
  • · Skape forståelse for landbrukets betydning i distriktspolitikken
  • · Gi kommunene anledning til å komme med innspill i forbindelse med utarbeiding av ny stortingsmelding om landbrukspolitikken

Mange kommuner sitter med store ressurser innen jord- og skogbruket. De vil ha mye å vinne på å vie landbruket større oppmerksomhet, sier landbruksministeren. – Dette gjelder både med tanke på å opprettholde eksisterende arbeidsplasser, og å skape nye. Han trekker bla. fram mulighetene for økt verdiskaping fra skogbruket, utvikling av landbrukstilknytta næringer/Bygdeutviklingsmidler og utvikling av nye markeder som for eksempel økologiske produkter.

- Landbruksministeren peker på arbeidet med kommunale landbruksplaner som et godt virkemiddel for å få næringen høgere opp på den kommunale dagsordenen.

Ny stortingsmelding om landbrukspolitikken

Vårens kommunekonferanser skal også tjene som møteplasser for utdyping av viktige tema i den nye stortingsmeldingen om landbrukspolitikken som skal legges fram for Stortinget i løpet av 1999.

Initiativet til konferansene er tatt i samarbeid med Kommunenes Sentralforbund, Kommunal- og regionaldepartementet, Miljøverndepartementet og Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Fem regionale konferanser

Det skal holdes fem regionale konferanser etter følgende tidsplan:

DatoArrangørfylke
Nord-Norge20. aprilNordland
Midt-Norge4. maiSør-Trøndelag
Øst-Norge20. maiØstfold
Sør-Norge1. juniVestfold
Vest-Norge8. juniSogn og Fjordane

Møteserien avsluttes med en nasjonal konferanse senhøstes.

Målgruppen for konferansene er politisk og administrativ ledelse i kommunene, relevant etatsleder, samt fylkeskommunene og fylkesmennene. Programmet vil i hovedsak bli det samme på alle konferansene, men med lokale tilpassinger. Det er fylkesmannsembetene i samarbeid med KS-kretsene i arrangørfylkene som står ansvarlig for arrangementene. Invitasjoner vil bli sendt ut til kommunene i siste halvdel av februar.

Landbruksminister Kåre Gjønnes vil presentere opplegget nærmere på et møte i Rakkestad, Bøndernes Hus, Degernes i dag torsdag den 28. januar kl. 19.00


Kontaktpersoner: Landbruksminister Kåre Gjønnes, tlf. 22-24 91 00
Rådgiver Ståle Norang, tlf. 22-24 91 54
Ekspedisjonssjef Arni Hole, tlf. 22-24 91 15
Underdirektør Wenche Østrem, tlf. 22-24 91 21

Lagt inn 28. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen