Historisk arkiv

Landbruksministeren fornøyd med resultatet av årets reindriftsforhandlinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 15
26.2.1999

Landbruksministeren fornøyd med resultatet av årets reindriftsforhandlinger

Landbruksminister Kåre Gjønnes er fornøyd med resultatet av forhandlingene mellom staten og Norske Reindriftsamers Landsforbund om reindriftsavtale for driftsåret 1999/2000. - Det spesielle og mest gledelige ved årets avtale er at partene har oppnådd enighet om en strategi for reduksjon av reintallet i de distrikter i Finnmark der misforholdet mellom reintall og beiteressurser er størst, sier Gjønnes.

- Gjennomføringen av strategien vil by på mange og tunge løft, sier landbruksministeren, men det er et stort framskritt at staten og reindriftens næringsorganisasjon har funnet fram til en ny og felles plattform for samarbeidet med sikte på å løse det miljømessige, dyrevernmessige og driftsmessige uføre som deler av finnmarksreindriften står i. Utfordringen er kompleks. Som et ledd i arbeidet med å få reintallet i balanse med beiteressursene vil det være nødvendig å forsere arbeidet med ny distriktsinndeling og nye beitetidsbestemmelser i Finnmark, sier han.

Landbruksministeren uttrykker også tilfredshet med at avtalepartene er enige om at det innføres en tidligpensjonsordning for reindriften etter modell av den nye ordningen for jordbruket. - Pensjonsordningen sammen med reindriftsavtalens tilbud om innløsning av driftsenheter i distrikt med oversysselsetting og stor ubalanse mellom reintall og beiteareal vil være viktige tiltak for utvikling av større bærekraft i næringen, sier Gjønnes.

Kontaktperson:

Landbruksminister Kåre Gjønnes, tlf. 22 24 91 00

Mob.tlf. 91 75 26 09

Lagt inn 2. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen