Historisk arkiv

Landbruksministeren varsler sterkere kontroll for å forhindre import av ulovlig kjøtt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 63
Dato: 20. oktober 1999

Landbruksministeren varsler sterkere kontroll for å forhindre import av ulovlig kjøtt

Under dagens spørretime i Stortinget stilte representanten Einar Olav Skogholt følgende spørsmål til landbruksministeren: ”Hva vil statsråden gjøre for å hindre ulovlig import av kjøtt til Norge, samt sikre en effektiv og helt nødvendig næringsmiddelkontroll ved alle restauranter, dagligvareforretninger, m.v.?” Statsråd Kåre Gjønnes varslet sterkere kontroll for å forhindre import av ulovlig kjøtt i sitt svar, som i det følgende er gjengitt i sin helhet:

”Når det gjelder ulovlig import av kjøtt til Norge, har tollvesenet som er underlagt Finansdepartementet, ansvar for å føre kontroll med at gjeldende bestemmelser om vareførsel til og fra tollområdet blir overholdt. Enhver som bringer varer til og fra tollområdet plikter når det kreves, å oppgi eller å legge varene fram for tollvesenet til kontroll.

For varer som søkes unndratt tollkontroll, kan tollvesenet gjennom planlagte kontroller eller rutinekontroller avdekke forsøk på smugling av kjøtt til Norge.

Videre kan tollvesenet gjennom virksomhetskontroll i restauranter og butikker ved å undersøke om toll- og avgiftskrav er forsøkt unndratt, også medvirke til å avdekke smugling av kjøtt. Tollvesenet og Næringsmiddelkontrollen vil samarbeide nærmere om å hindre ulovlig import.

24. august 1999 ble det vedtatt en ny forskrift om forenklet forelegg for mindre alvorlige tilfeller av ulovlig innførsel. Forskriften trår i kraft 1. desember 1999. En viktig endring i den nye forskriften er at forenklet forelegg også skal kunne anvendes ved overtredelser i tilknytning til innreise via grenseovergangene mot Sverige, Finland og Russland. I dag kan tolltjenestemenn kun utstede forenklet forelegg overfor reisende som foretar innreise via flyplasser og fergeterminaler. En utvidet adgang til bruk av forenklet forelegg innenfor hele tollområdet må også antas å ha en generalpreventiv virkning.

Den nye forskriften inneholder en egen bestemmelse for ulovlig innførsel av kjøttvarer. Med de fortjenestemulighetene som eksisterer på grunn av prisdifferenser mellom landene, er straffereaksjonen i dag lav i forhold til det beløp som unndras statskassen. Den nye forskriften medfører at bøtesatsene bedre samsvarer med den faktiske unndragelsen, og dermed vil ha en større preventiv virkning.

Tilsyn med næringsmidler på kaféer, restauranter, i dagligvareforretninger etc. er etter næringsmiddelloven et kommunalt ansvar i Norge gjennom de kommunale næringsmiddeltilsyn. Statens næringsmiddeltilsyn arbeider imidlertid med å fastsette normer for basistilsyn for alle næringsmiddelbedrifter.

Det var i 1998 nesten 21 000 virksomheter innen bransjene servering, catering og gatekjøkken. Det ble foretatt et utstrakt tilsyn med disse. – Jeg vil be Statens næringsmiddeltilsyn påskynde arbeidet med å fastsette normer for tilsyn for slike næringsmiddelbedrifter. Både ut fra helsehensyn og redelighet finner jeg det rimelig at tilsynet også legges opp med sikte på å kontrollere for mulig ulovlig import av kjøtt.”


Kontaktperson:
Statsråd Kåre Gjønnes, mobiltelefon 91 75 26 09
Politisk rådgiver Elin Kleven, mobiltelefon 95 74 63 32

Lagt inn 21. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen