Historisk arkiv

Landbruksministeren vil raskt gjennomføre tiltak i forhold til DDT-deponiene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.11
Dato18.02.1999

Landbruksministeren vil raskt gjennomføre tiltak i forhold til DDT-deponiene

· Landbruksdepartementet (LD) er oppmerksomme på problemene knytt til DDT-deponiene på planteskolene. Vi har i samråd med Statens forurensingstilsyn (SFT) utformet en handlingsplan for å håndtere disse sakene. Oppslaget i dag i Nationen om DDT-deponier bygger på en rapport fra Norges geotekniske institutt (NGI), som i 1998 fikk i oppdrag fra LD og SFT å kartlegge situasjonen på skogplanteskolene. Vi vil nå raskt gjennomføre tiltak, sier landbruksmnister Kåre Gjønnes i en kommentar til denne saken.

· Det foreligger nå rapporter om situasjonen på planteskolene, og Landbruksdepartement ber nå skolene om skriftlig tilbakemelding innen 20.mars i forhold til situasjonsbeskrivelsen i rapportene og hvordan skolene vil håndtere saken. Når vi får disse tilbakespillene vil sammen med SFT raskt beslutte videre oppfølgingstiltak. Rapportene viser at det enkelte steder haster med tiltak. Vi vil derfor følge saken nøye og sørge for at den blir håndtert betryggende, uttaler landbruksministeren.

DDT ble i Norge brukt som skadeforebyggende middel innen skogbruket (mot gransnutebilleangrep ved dyrking av skogplanter) frem til 1989. Det er behandlet om lag 1151 mill. planter med DDT i perioden 1958 – 1989. Sum oppgitt forbruk er om lag 29 600 kg. Landbruksdepartementet startet i 1996 en totalkartlegging av alle skogplanteskolenes DDT-status, og i 1997 forelå en handlingsplan utarbeidet i samarbeid med SFT.

Lagt inn 23. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen