Historisk arkiv

Markedsstrategi for økologisk landbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 3
Dato: 15. januar 1999

Markedsstrategi for økologisk landbruk

Mange økologiske varer når ikke fram til forbrukerne merket som økologiske produkter. For å øke tilbudet av økologiske varer har Landbruksdepartementet derfor oppnevnt en arbeidsgruppe som skal lage markedsstrategier for dette. Arbeidsgruppen har representanter fra produsentene, foredlings- og omsetningsledd.

Strategiene skal inneholde markedstiltak for ulike økologiske produkter og informasjon til samfunnet om økologisk landbruk. Arbeidsgruppens rapport skal legges fram innen 15. mars 1999. Tiltaket inngår i Landbruksdepartementets Handlingsplan for økologisk landbruk (1998-1999), og det er satt av 5 millioner kroner over jordbruksavtalen til arbeidet.

- Undersøkelser viser at det er etterspørsel etter produkter som er fremstilt på en miljøvennlig måte, og at forbrukerne er villige til å betale ekstra for økologiske matvarer. Vi er opptatt av å gi forbrukerne en reell mulighet til å velge økologiske varer dersom de ønsker det, og det er derfor viktig at vi nå ser nærmere på markedet for den økologiske landbruksproduksjonen, sier landbruksminister Kåre Gjønnes.

Arbeidsgruppen skal gjøre en helhetlig vurdering av behovet for informasjon og markedsføring om økologisk landbruksproduksjon. Det er lagt vekt på at hele verdikjeden fra produsent til forbruker skal være representert i arbeidsgruppen.

Utvalget består av følgende representanter

Margrethe Joys i Norsk økologisk landbrukslag (leder), Line Andersen i Forbrukerrådet, Espen Arnesen i TINE Norske Meierier, Marit Bjerkås i Norges Kooperative Landsforbund (NKL), Johan Ellingsen i Norges bondelag, Leif Grutle i Norsk bonde og småbrukarlag, Arne Modahl i Godt Norsk, Emil Mohr i Debio, Kristin Orlund i Landbruksdepartementet og Toril Wikersland i Østre Romerike kornsilo

Markedsstrategien skal inneholde

  • En plan for det videre arbeidet med informasjon til samfunnet om økologisk landbruk.
  • En plan for det videre arbeidet med markedstiltak for ulike økologiske produktgrupper. Skissere en organisasjonsmodell for det videre arbeidet med melk, korn, grønnsaker og frukt, kjøtt og fjørfe/egg.

Kontaktperson:
Underdirektør Ragnar Mjelde, Landbrukspolitisk avdeling. Tlf. 22 24 93 15
Konsulent Kristin Orlund, Landbrukspolitisk avdeling. Tlf. 22 24 93 42

Lagt inn 18. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen