Historisk arkiv

Miljøpakke med mindre byråkrati for landbruket: - Avgiften på kunstgjødsel foreslås fjernet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 27/1999
Dato: 7. mai 1999

Miljøpakke med mindre byråkrati for landbruket

- Avgiften på kunstgjødsel foreslås fjernet

På en konferanse for kommunene i Midt-Norge som ble holdt på Stjørdal den 7. mai, opplyste landbruksminister Kåre Gjønnes at Landbruksdepartementet i samarbeid med Miljøverndepartementet vil innføre krav om en flerårig miljøplan på alle gardsbruk.

– Disse miljøplanene blir ledd i departementets arbeide med samordning av miljøvirkemidlene i landbrukspolitikken i et miljøprogram, sa han. - Miljøplanene skal blant annet bygge på en videreutvikling av dagens gjødselplaner til gjødselregnskap, dagens krav til føring av sprøytejournal, og dagens frivillige ordning med Kvalitetssystem i landbruket (KSL), opplyste landbruksministeren.

Landbruksministeren opplyste videre at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett vil fremme forslag om å fjerne kunstgjødselavgiften fra 1.1.2000.

Dokumentasjon viktig, bl.a. i WTO-forhandlingene

I de kommende WTO-forhandlingene er Norges argumentasjon i stor grad knyttet opp til at norsk landbruk i tillegg til å produsere mat og trevirke, også gir mange samfunnsmessige goder i form av levende bygder, kultur- og miljøverdier (mangesidig landbruk). – I en slik sammenheng er det avgjørende viktig at vi kan dokumentere effekten av miljøarbeidet i næringen, understreket landbruksminister Kåre Gjønnes. Han opplyste at miljøprogrammet vil bli nærmere omtalt i den nye stortingsmeldingen om landbrukspolitkken, som blir lagt fram til høsten.

Samordning og forenkling

- Noen vil kanskje oppfatte dette som en byråkratisering med pålegg om nye planer, sa Gjønnes. – Jeg vil heller si tvert imot. Det har vært en stor miljøinnsats i landbruket på hele nittitallet og det har gitt gode resultater. Vi har nå kommet til et punkt i miljøarbeidet hvor vi må legge sterkere vekt på en samordning av virkemidler, tiltak og miljøarbeid, sa landbruksministeren. – Miljøplanene representerer en forenkling i og med at vi her samler flere av dagens planer og virkemidler under én hatt. Det vil også være en forenkling at en kan få godkjent miljøplanen for inntil 5 år, og dermed slipper årlige behandlingsrunder, understreket han.

Flerårig miljøplan på alle gardsbruk

Det tas sikte på å innføre et krav om at alle gardsbruk som mottar støtte gjennom myndighetenes miljøprogram for landbruket må ha en flerårig miljøplan. Miljøplanen skal dokumentere de miljøtiltak den enkelte bonde iverksetter over en viss periode. Planen vil på denne måten kobles opp mot tilskuddssystemet og bli grunnlaget for tildeling av støtte til miljøtiltak. Miljøplanen skal blant annet bygge på en videreutvikling av dagens gjødselplaner til gjødselregnskap, dagens krav til føring av sprøytejournal og skal dokumentere tiltak for eksempel i kulturlandskapet.

Økonomisk støtte vil bli gjort mer miljørelatert

Innføringen av en flerårig miljøplan på bruksnivå vil gi brukeren større muligheter til å velge miljøtiltak og nivå på miljøtilpasningen selv, men ulike tilpasninger vil få direkte konsekvenser for støttenivået fra miljøprogrammet. Økonomisk støtte vil dermed gjøres mer miljørelatert, og vil kunne øke stimulansen for miljøtilpasninger i produksjonen.

Kvalitetssystem i Landbruket

Som en del av arbeidet med å etablere kvalitetssystemer i alle ledd i landbruket, er det for gardsbrukene utviklet kvalitets- og dokumentasjonssystemet KSL (Kvalitetssystem i Landbruket). Næringen og varemottakerne har hatt ansvaret for utviklingen og gjenomføringen av dette systemet.

Kontrollsystemet knyttet til Miljøplanen vil være basert på internkontrollprinsippet, og brudd og avvik i forhold til Miljøplanen på garden vil møtes med klare økonomiske reaksjoner, som for eksempel reduserte utbetalinger innenfor miljøprogrammet.Videre utforming av miljøplanen vil inngå som en del av den helhetlige gjennomgangen av miljøvirkemidlene i den kommende Stortingsmeldingen om landbrukspolitikken.

Ut over disse tiltakene omfatter Miljøpakken også tiltak for å redusere bruken av plantevernmidler, økt satsing på kulturlandskapstiltak, og økt satsing på endret jordarbeiding og bruk av fangvekster for å hindre erosjon og avrenning.


Kontaktperson:
Landbruksminister Kåre Gjønnes, mob.tlf. 91 75 26 09
Politisk rådgiver Gunnar Dalen, mob.tlf. 90 57 56 63
Landbruksdirektør Almar Sagelvmo, tlf. 22 24 92 00

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen