Historisk arkiv

Norsk gardsmat et nytt og spennende mattilbud til forbrukerne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Norsk gardsmat et nytt og spennende mattilbud til forbrukerne

Norsk gardsmat er navnet på en felles norsk satsing på matvarer som er produsert og omsatt på gard. Målsettingen med satsingen er å stimulere norske produsenter til å utvikle og omsette egne matprodukter på eller i tilknytning til sin gard. Norsk gardsmat skal gi rom for kreativitet, ny-skaping og mangfold, spennende produkter forankret i norske og/eller lokale tradisjoner og basert på norske og/eller lokale råvarer. Og sist men ikke minst - maten skal være trygg og av høy kvalitet. Hittil er det om lag 150 gardsmat-medlemmer.

For mange forbrukere oppleves avstanden mellom matprodusentene og dem selv som svært stor. Dette kan medføre usikkerhet omkring hvordan maten er fremstilt og hva den egentlig inneholder. Norsk gardsmat bli også et lokalt alternativ til de store produsentenes tilbud. Norsk gardsmat er et tiltak for å redusere avstanden mellom matvareprodusentene og forbrukerne og for å gi forbrukerne større valgmuligheter. Medlemmene i Norsk gardsmat inviterer gjerne forbrukerne i nærområdet hjem til seg, for at forbrukerne selv kan se hvordan produksjonen av maten foregår, og komme med sine innspill og tilbakemeldinger direkte til produsenten. På denne måten ønsker medlemmene i Norsk gardsmat å bygge opp et godt tillitsforhold til forbrukerne. For å bli medlem av Norsk gardsmat må produsentene oppfylle en rekke kriterier som går på hygiene og kvalitet for at forbrukerne skal tilbys trygge produkter av høy kvalitet.

Markedsføring
Norsk gardsmat har etablert en egen hjemmeside. Adr: www.norsk.gardsmat.org Her finner du opplysninger om Norsk gardsmat, oversikt over medlemmene og hvor de befinner seg og hvilke produkter de produserer og omsetter. Hjemmesiden har også et eget medlemsområde der medlemmene kan hente oppdatert informasjon fra Norsk gardsmat-sekreteriatet, oppdatere informasjon om sine produkter, delta i diskusjonsgrupper osv. Det er også laget regionkataloger med oversikt over produsentene og deres produkter, og et eget skiltprogram for at kundene skal finne veien til gardsmat-produsentene.

Organisering
Planleggingen av gardsmat-programmet har pågått siden 1996. En styringsgruppe er oppnevnt av Landbruks-departementet. Statens landbruksbank har vært sekretariat for programmet og landbrukets organisasjoner har deltatt i styringsgruppen. Programmet har hatt bred oppslutning i næringen. I høst vil det legges til rette for at programmet videreføres i en egen medlemseid organisasjon.