Historisk arkiv

Økt kunnskap om prisnivå og prisdannelsen på norske matvarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 35/99
Dato: 3. juni 1999

Økt kunnskap om prisnivå og prisdannelsen på norske matvarer

- Resultatene av forprosjektet om prisnivå og prisdannelsen på matvarer gir oss nyttig informasjon og en felles kunnskapsbase om prisen for maten vår, sier landbruksminister Kåre Gjønnes.

- I dette forprosjektet har vi forsøkt å finne svar på hvor mye av utsalgsprisen på ulike matvarer som skriver seg fra produsentleddet, industrileddet, handelen eller moms. Vi har også utviklet metoder for å måle dette. I tillegg har vi sammenlignet priser på matvarer i Norge med tilsvarende matvarer i Sverige og Danmark, sier landbruksminister Kåre Gjønnes.

Rapporten Matens pris; marginberegninger, sammenligninger og metodedrøfting er laget av Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF), Statistisk sentralbyrå og ECON Senter for økonomisk analyse på oppdrag fra Landbruksdepartementet. Prosjektet har hatt en referansegruppe med representanter fra forbrukerorganisasjoner, dagligvarehandelen, næringsmiddelindustrien, primærproduksjonen og flere departementer.

Priser i Norge, Sverige og Danmark

Matvareprisene i Norge er sammenlignet med prisene i Sverige og Danmark. Undersøkelsen viser at en gjennomsnittlig norsk handlekurv med mat er 12 prosent billigere i Sverige og Danmark enn i Norge. Mens Norge har en moms på 23 prosent, er momsen på matvarer i Sverige 12 prosent. Dersom momsen på matvarer i Norge reduseres til svensk nivå, er det derfor grunn til å tro at en norsk matkurv ville koste om lag like mye i Norge og Sverige.

- Det er imidlertid større prisforskjeller hvis vi sammenligner svenske og norske jordbruksprodukter som kjøtt, egg, melk, frukt og grønnsaker. Hvis momsen i Norge og Sverige var lik, ville norske landbruksproduktene da være ca. 10 prosent dyrere i Norge enn i Sverige, sier landbruksminister Kåre Gjønnes. Selv om maten er billigere i Danmark og Sverige enn i Norge, bruker svenskene og danskene en like stor eller større andel av inntektene sine på mat. Undersøkelsen viser også at kjøtt- og kjøttprodukter stort sett er billigere i grensehandelstrøk i Sverige og Danmark, enn i Stockholm og København.

Videre undersøkelser

  • Dette forprosjektet har gitt oss kunnskap og metoder for å fortsette å analysere hva som påvirker prisnivå og prisdannelse i Norge, og for å sammenligne Norge med våre naboland, sier Kåre Gjønnes.
  • Tallmaterialet i rapporten gjør også at debatten i større grad kan føres på bakgrunn av felles kunnskap. Fra myndighetenes side er det ønskelig å videreføre prosjektet, og å utdype arbeidet med analysen. Landbruksdepartementet vil drøfte dette med de som har vært med i forprosjektet, sier Kåre Gjønnes.

Kontaktpersoner:
Statsråd Kåre Gjønnes. Telefon 22 24 91 01
Rådgiver Marit Haugen, Landbrukspolitisk avdeling. Telefon 22 24 92 23

Lagt inn 4. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen