Historisk arkiv

Økt tilskott til transport av skogsvirke i Nord-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 23-99
Dato: 20.04.1999

Økt tilskott til transport av skogsvirke i Nord-Norge

På et møte i Bodø tirdag den 20. april opplyste landbruksminister Kåre Gjønnes at Landbruksdepartementet har gitt tilsagn om økt tilskott til transport av sponplatevirke av lauv- og bartre som avvirkes i Nord-Norge. Økningen er i snitt på 15 kroner pr. fastm3, og innebærer at bedriftenes egenandel på inntransporten i Nord-Norge reduseres til knapt 40,- kr pr fastm3 for rundvirke og flis av rundvirke.

- Med denne økningen av transportstøtten skulle det derfor ligge godt til rette for sikker avsetning av alle virkessortiment også i år, uttalte landbruksministeren.
- Kåre Gjønnes utfordret samtidig skogbruket i Nord-Norge til å ta mer aktivt i bruk de muligheter skogen gir for lokal verdiskaping og sysselsetting. Han presenterte også et nytt Verdiskapingsprogram for skogbruket.

Sponplateindustrien i Nordland og Troms er svært viktig

Landbruksministeren påpekte at sponplateindustrien i Nordland og Troms er svært viktig for et aktivt skogbruk i disse fylkene og for den videre utvikling av skognæringen i disse områder.

- Fortsatt drift i de to aktuelle sponplatebedrifter i Nordland og Troms er en forutsetning for avsetning av lauvvirkekvantumet i landsdelen, sa han. - Lang transport fra skog til industri medfører høye transportkostnader, og staten har derfor i mange år gått inn med transportstøtte slik at alle skogeierne i disse fylkene har fått avsatt sitt hogstkvantum, sa Gjønnes.

Han så det som et paradoks at sponplateindustrien i dag kjøper betydelige kvanta tømmer fra andre fylker og fra Sverige, og utfordret skogeierne til å sørge for at bedriftene i stedet får det virket som de har behov for fra egen region.

Verdiskapingsprogram

I St.meld.nr. 17 (1998-99) link til: linkdoc020005-040003#dochttp://odin.dep.no/repub/98-99/stmld/17/

Verdiskaping og miljø – muligheter i skogsektoren, som for tida er til behandling i Stortinget, foreslås det et verdiskapingsprogram for økt bruk og foredling av trevirke. Programmet er tenkt å skulle spenne fra arkitektur og byggeskikk via trevirkets tekniske egenskaper og markedsmessige forhold. – Jeg tror at Stortinget vil slutte seg til at et slikt program skal igangsettes, sa Kåre Gjønnes, og utfordret til lokalt engasjement i forbindelse med dette utviklingsarbeidet.


Kontaktperson:
Statsråd Kåre Gjønnes tlf. 22 24 91 00
Informasjonsdirektør Dag Henning Reksnes tlf 22 24 91 05,
mob 90 92 36 21
Informasjonsrådgiver Ståle Norang, tlf 22 24 91 54, mob 94 52 30 62

Lagt inn 20. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen