Historisk arkiv

Regjeringen styrker konkurranseevnen til næringsmiddelindustrien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 52/1999
Dato: 17. september 1999

Regjeringen styrker konkurranseevnen til næringsmiddelindustrien

Det vil være viktig framover å bidra til å styrke næringsmiddelindustriens konkurransekraft, sa landbruksminister Kåre Gjønnes under åpningen av Orkla Foods nye pizzafabrikk på Stranda i Møre og Romsdal.

Pizzafabrikken vil bruke ca. 4200 tonn ost. Dette tilsvarer produksjonen fra i underkant av 7500 melkekyr, og utgjør om lag 840 årsverk i primærlandbruket i følge beregninger foretatt av Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF).

- Dette synliggjør den gjensidige avhengigheten mellom primærproduksjon og foredling. Fremtiden til norsk landbruk er avhengig av å styrke konkurranseevnen og konkurransekraften til næringsmiddelindustrien. Regjeringen har en markert mat- og forbrukerprofil. Samtidig ønsker vi å stimulere til industriell videreforedling av norske råvarer, sa landbruksminister Kåre Gjønnes.

Utvikling og nyskapning

- I årene fremover vil det være behov for utvikling og nyskapning, større bredde og mangfold i matvaretilbudet. Skal vi få til dette må virksomhetene ha evne til å utvikle effektive og fleksible løsninger, og til å omstille seg i takt med de krav verden rundt oss stiller. Dette vil få stor betydning for bedriftenes konkurranseevne. Konkurransen må møtes gjennom et fortsatt høyt nivå på forskningen, tiltak for å styrke kompetansen, og gjennom kvalitets- og utviklingstiltak. Jeg vil ta initiativ til en gjennomgang av virkemiddelbruken rettet mot næringsmiddelindustrien, for å se på om de er i takt med behovene, sa Gjønnes.

Et resultat av denne gjennomgangen kan bli nye satsninger rettet mot næringsmiddelindustrien, hvor målet vil være å øke bearbeidelsesgraden av norske råvarer, samt øke verdiskapingen. Dette vil være et viktig tema i landbruksmeldingen.

En satsing vi nå har satt i gang, er et produktutviklingssenter som skal koordinere og forbedre kunnskapsformidlingen fra forskningsinstitutter ut til næringsmiddelindustribedrifter.

Bedre rammevilkår for næringsmiddelindustrien

- Jeg er også opptatt av å bedre rammevilkårene for næringsmiddelindustrien, sa landbruksministeren. Den nye pizzafabrikken på Stranda vil dra nytte av at det fra 1. august 1999 er gitt prisnedskrivning for råvarer til produksjon av bake-up pizza. Regjeringen legger til grunn at næringsmiddelindistriens rammevilkår blir tilpasset når avtalen om protokoll 3 til EØS-avtalen, om handel med foredla landbruksvarer, blir iverksatt.


Kontaktperson:
Landbruksminister Kåre Gjønnes, mobiltelefon 91 75 26 09
Politisk rådgiver Elin Kleven, mobiltelefon 95 74 63 32

Lagt inn 17. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen