Historisk arkiv

Samstemte nordiske landbruksministre: Trygg mat forutsetter kontroll fra jord til bord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 39
Dato: 24. juni 1999

Samstemte nordiske landbruksministre:

Trygg mat forutsetter kontroll fra jord til bord

– Forbrukerne har krav på mat som er av god kvalitet og som er helsemessig trygg. Dette kan bare oppnås gjennom en målrettet kvalitetssikring i alle ledd langs produksjonskjeden. Dette var hovedbudskapet fra det nordiske landbruksministermøtet på Åland denne uken der matkvalitet og bevaring av genressurser var hovedsakene på dagsorden.

Med henvisning til dioksinsaken og kugalskap ble det sterkt betonet at hensynet til forbrukerne skal være førende både ved kvalitetskontroll av innsatsvarene i landbruket, for hold av dyr og dyrehelsearbeidet, og ved bearbeiding av produktene.

– Alle nordiske land tar ansvaret for matkontrollen svært alvorlig. Slik skal det også være i fortsettelsen, uttaler landbruksminister Kåre Gjønnes. – Alle de krisesakene som ble drøftet under møtet viser hvor viktig det er å ha kontroll langs hele matkjeden, ”fra jord til bord”. Sverige og Danmark har organisert hele sitt næringsmiddeltilsyn etter en slik helkjedetenkning, noe både forbrukere og næringene i disse landene er svært fornøyd med, sier Gjønnes i sin kommentar.

”Kvalitetskontroll langs hele matkjeden” vil være hovedtema for et nordisk seminar til neste år, der alle berørte myndigheter blir invitert.

Kontaktperson:
Statsråd Kåre Gjønnes, mobil 95 74 63 32
Eksp.sjef Gudbrand Bakken, tlf 22 24 94 00

Lagt inn 24. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen