Historisk arkiv

Sett landbruket på den kommunale dagsordenen!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 49
Dato: 10.09.1999

Sett landbruket på den kommunale dagsordenen!

På et møte i Rennebu i går kveld utfordret landbruksminister Kåre Gjønnes kommunene til å reise en debatt om sin egen rolle og handlingsrom i landbrukspolitikken. Han oppfordret til innspill og dialog i forbindelse med en ny Stortingsmelding om landbrukspolitikken som blir lagt fram i løpet av høsten.

– Mange kommuner sitter med store ressurser inne jord- og skogbruket. De vil ha mye å vinne på å vie landbruket større oppmerksomhet, sa landbruksministeren. – Dette gjelder både med tanke på å opprettholde eksisterende arbeidsplasser, og å skape nye. Han trakk bl.a. fram mulighetene for økt verdiskaping innen skogbruket, utvikling av landbrukstilknytta næringer ved bruk av Bygdeutviklingsmidler og utvikling av nye markeder som for eksempel økologiske produkter.

Kommunale landbruksplaner

Landbruksministeren pekte på arbeidet med kommunale landbruksplaner som et godt virkemiddel for å få næringen høgere opp på den kommunale dagsordenen. – Slike planer kan medvirke til å synliggjøre landbrukets interesser, verdier og samfunnansvar, sa han og pekte på verdien av et slikt planarbeid i seg selv. – Det skjer noe med en næring som blir vist oppmerksomhet og interesse gjennom en slik prosess, påpekte Gjønnes.

Fra tomrom til handlingsrom

– Vi har vært gjennom en periode med til dels sterk sentralisering av norsk næringsmiddelindustri, der store enheter har vært ”svaret” på alt. Dette har skapt et ”tomrom” mellom råvareprodusent og de store sentre og bedrifter. Dette rommet kan bli spennende hvis det fylles på rett måte. Unge som har utdanning og skaperkraft, kan utvikle noe – kan omdanne tomrom til handlingsrom. - I forbindelse med den nye Landbruksmeldingen har jeg en hovedidé, og det er at landbruket og bygdene i framtida er avhengig av å ha folk med kunnskaper, kompetanse og kreativitet. Det holder ikke bare å produsere flere liter mjølk og kg kjøtt. Vi er avhengige av å ha folk som har vilje og evne til å tenke utradisjonelt og nytt, og ta i bruk muligheter som ligger der, sa landbruksminister Kåre Gjønnes.


Kontaktperson: Landbruksminister Kåre Gjønnes, mob. 91 75 26 09

Lagt inn 10. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen