Historisk arkiv

Skogbruket i Hordaland gir muligheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Nr.: 48
Dato: 8. september 1999

Skogbruket i Hordaland gir muligheter

På et møte på Voss i dag utfordret landbruksminister Kåre Gjønnes skogbruket i Hordaland og på resten av Vestlandet til å ta mer aktivt i bruk de muligheter skogen gir for lokal verdiskaping og sysselsetting.

Landbruksminister Kåre Gjønnes påpekte at over 85% av trelastforbruket i Hordaland i dag ”importeres” enten fra Østlandet eller fra utlandet. – Det er et paradoks at dette skjer samtidig som regionen har skogressurser som har potensial for å bli utnyttet i langt større grad enn hva tilfellet er i dag, sa Gjønnes. – Dette vil medvirke til å skaffe eksisterende skogindustri nødvendig råstoff, samtidig som det vil frigjøre arealer til oppbygging av framtidig kvalitetsskog, sa Gjønnes.

Utnytt furu- og lauvskogressursene!

I dag blir en altfor liten andel av den tilgjengelige furu- og lauvskogen i fylket utnyttet. Med nytenkning og kreativitet i alle deler av prosessen utgjør denne ressursen et stort potensiale for lokal verdiskaping, fremholdt Gjønnes, som i denne sammenheng viste til Verdiskapingsprogrammet for bruk og foredling av trevirke som er under utredning og etter planen vil være operativt fra 2. kvartal 2000. Programmet skal bidra til å øke verdiskapingen i skogbruket og foredlingsvirksomheten og vil fokusere på høyere foredling av trevirke, økt bruk av trevirke og bedre koblinger mellom skog og marked.

Gode rammevilkår

Lønnsomheten i skogbruket har over tid vist en synkende tendens; en utvikling som er generell for hele landet. Gjønnes advarte imidlertid mot å innta rollen som passive skogeiere. – Mange skogeierne har fortsatt gode muligheter til å hente en brukbar arbeidsinntekt i skogen, påpekte han, og minnet også om at Vestlandet nyter godt av langt høgere statstilskudd innen skogbruket enn andre deler av landet. Det gis for eksempel opptil 70% tilskudd til planting og 60-65% til vegbygging. I tillegg gir også mange kommuner noe tilskudd, slik at egeninnsatsen fra skogeier blir svært liten.

– Vi mener derfor at det er lagt meget godt til rette fra det offentliges side for ressursoppbygging og framtidig utnytting av trevirke fra Hordalandsskogene, sa Gjønnes.


Kontaktperson:
Landbruksminister Kåre Gjønnes, mobil 91 75 26 09
Informasjonsrådgiver Ståle Norang, mobil 94 52 30 62

Lagt inn 8. sptember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen