Historisk arkiv

Staten forkjøpsrett – koster mer enn den smaker?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 20-99
Dato: 20.04.1999

Staten forkjøpsrett – koster mer enn den smaker?

Landbruksminister Kåre Gjønnes

Jeg er sterkt i tvil om det er hensiktsmessig å opprettholde ordningen med statlig forkjøpsrett på landbrukseiendommer. Jeg er ikke overbevist om at effekten og resultatene av ordningen forsvarer de totale kostnadene, sa landbruksminister Kåre Gjønnes på en landbrukspolitisk konferanse for kommunene i Nord-Norge tirsdag den 20. April.
Vi må spørre oss om ordningen gir noen god måloppfyllelse slik den fungerer i dag.

Landbruksminister Kåre Gjønnes påpekte at det dreier seg om et lite antall saker. De siste årene har det vært rundt 100 forkjøpssaker i året. – Men dersom vi avvikler denne ordningen, vil det være behov for å finne løsninger for å kunne ivareta de styringsbehovene det offentlige har på disse områdene. Myndighetene vil fortsatt kunne innvirke på bruksstrukturen i forbindelse med konsesjonsbehandlingen, påpekte han.

Frivillige ordninger

Det er et klart behov for bruksrasjonalisering i landbruket, og dette skjer da også frivillig gjennom salg og utleie, sa landbruksministeren. Jeg tror veien å gå er at vi legger til rette for slike ordninger. Ikke minst vil det her være viktig å få jordleien inn i mer ordnede forhold. En bør også i sterkere grad legge til rette for at eiere og leietakere bruker arealbytte i jordskiftesaker, sa han.

Forkjøpsretten bør fortsatt brukes til offentlige formål

- Det jeg her har sagt gjelder kun bruk av forkjøpsretten i forbindelse med rasjonalisering i landbruket. Statens forkjøpsrett brukes også til å skaffe egnede bytteobjekter i forbindelse med større samfunnstiltak som veg, jernbane, barskogvern m.v. og for å skaffe det offentlige hånd om arealer til friluftsformål. Forkjøpsretten kan også nyttes til å skaffe kommunene egnede utbyggingsarealer. Til slike formål mener jeg det er behov for å opprettholde forkjøpsordningen, sa landbruksminister Kåre Gjønnes.

Regjeringen vil fremme sine konklusjoner og forslag på dette området i en Stortingsmelding om landbrukspolitikken som blir lagt fram til høsten.

Inntil de nye reglene er vedtatt, noe som neppe skjer før våren 2001, må de saker som oppstår behandles på bakgrunn av gjeldende regler. Forkjøpsrett bare kan brukes der det ikke er tvil om at det er bedre å bruke forkjøpsrett enn å la være, påpeker statsråd Gjønnes.


Kontaktperson:
Statsråd Kåre Gjønnes tlf. 22 24 91 00
Informasjonsdirektør Dag Henning Reksnes tlf 22 24 91 05, mob 90 92 36 21
Informasjonsrådgiver Ståle Norang, tlf 22 24 91 54, mob 94 52 30 62

Lagt inn 20. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen