Historisk arkiv

Status for oppfølging av revidert EØS-avtale på veterinær sektor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.16
Dato 02.03.98

Status for oppfølging av revidert EØS-avtale på veterinær sektor

– De nye tiltakene etter revidert EØS-avtale er stort sett klare, men det tar tid å få de permanente ordningene på plass. Den største utfordringen er å sørge for at alle som er berørt av de nye systemene lærer seg disse i praksis, sier landbruksminister Kåre Gjønnes.

Landbruksministeren hadde et møte med berørte departementer og direktorater i forrige uke for å få en statusrapport. Temaet for møtet var nytt regelverk, tilsynsordninger, grensekontrollstasjoner, overvåkings- og kontrollprogrammer, register- og meldingssystemer, etablering av zoonoseenhet og opplegg for evaluering.

Konklusjonen etter møtet er at regelverket er på plass. Overvåkings- og kontrollprogrammene for levende dyr og animalske næringsmidler er satt i gang. Disse programmene danner basis for at Norge kan ha en strengere nasjonal kontroll. Grensekontrollstasjoner knyttet til 3. landskontroll er under oppbygging, og midlertidige løsninger er på plass bortsett fra i Oslo. Det arbeides intenst med å finne praktiske løsninger for grensekontrollstasjonen på Oslo havn i disse dager.

– Det har til nå vært arbeidet med etablering av de nye systemene. Disse må nå innarbeides i de praktiske kontrolltiltakene både for Statens næringsmiddeltilsyn, Statens dyrehelsetilsyn, Fiskeridirektoratets kontrollverk og Toll- og avgiftsdirektoratet. Jeg ser at Statens næringsmiddeltilsyn har de største og tyngste utfordringene når det gjelder å få iverksatt systemet. Jeg er særlig bekymret over at ordningen for 3. landskontrollen ved Oslo havn ikke er i gang, sier Landbruksministeren.

Prosessen for å etablere en egen zoonosenhet ved Veterinærinstituttet og Folkehelsa er i god gjenge. Det skal opprettes et eget styre for enheten.

Regjeringen har lovet Stortinget å gjøre både en løpende evaluering og en totalvurdering av revidert EØS-avtale innen utgangen av år 2001. Landbruksministeren vil nå sette ned en arbeidsgruppe sammen med berørte departementer. Denne skal komme med forslag til et evalueringsopplegg.

Lagt inn 3. mars 1999av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen