Historisk arkiv

Tidligpensjon til jordbrukere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 8/1999
Dato: 5. februar 1999

Tidligpensjon til jordbrukere

Landbruksdepartementet har nå fastsatt forskrift om tidligpensjon til jordbrukere.

- Tidligpensjon bidrar til tidligere generasjonsskifter i næringen og er et viktig bidrag for å bedre de sosiale ordningene innen jordbruket. Gårdbrukere får nå mulighet til tidligpensjon på linje med andre yrkesgrupper, sier landbruksminister Kåre Gjønnes.

Mange generasjonsskifter i landbruket skjer senere enn hva som er ønskelig både for den eldre og den yngre generasjonen. Jo senere ungdommen slipper til jo mer veletablerte er de på et annet sted og kanskje i et annet yrke. Dagens generasjon av eldre gårdbrukere har hatt et fysisk krevende og langt yrkesliv og mange ønsker å trappe ned. Denne ordningen imøtekommer begge generasjoners behov på en fleksibel måte.

Ordningen gjelder fra 1. januar 1999 og omfatter eiendomsoverdragelser foretatt 31.12.98 eller senere, men med en åpning for eiendomsoverdragelser foretatt etter 1. mai 1998. Det kan ikke påregnes utbetalinger over ordningen før begynnelsen av juli. Det vil bli foretatt etterbetaling fra det tidspunkt alle krav i ordningen var oppfylt. Statens Kornforretning har ansvar for å forvalte ordningen på sentralt hold. Søknader sendes kommunene som videresender disse til Fylkesmannen for avgjørelse. Statens Kornforretning er klageinstans.

Statens Kornforretning vil i løpet av et par uker sende ut forskriften med informasjon til alle jordbrukere mellom 55 og 66 år som har søkt produksjonstilskudd.


Anders Nordlund, Landbruksdepartementet, tlf 22 24 93 45
Hilde Gunnufsen, Statens Kornforretning, tlf 22 93 72 74

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen