Historisk arkiv

Troms – skogbruket gir muligheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 12
Dato: 23.2.1999

Landbruksminister Kåre Gjønnes:

Troms – skogbruket gir muligheter

På et møte på Bardufoss i dag utfordret landbruksminister Kåre Gjønnes Troms- skogbruket til å ta mer aktivt i bruk de muligheter skogen gir for lokal verdiskaping og sysselsetting.
Landbruksministeren bebudet en gjennomgang av transportstøtteordningen for skogsvirke i Nord-Norge, og han lovte at Troms skulle få sin del av en nytt nasjonalt Verdiskapingsprogram for skogbruket som er under planlegging.

Landbruksminister Kåre Gjønnes påpekte at over 95% av trelastforbruket i fylket i dag ”importeres” enten fra andre landsdeler eller fra utlandet. – Det er et paradoks at dette skjer samtidig som regionen mangler arbeidsplasser og sysselsetting, sa Gjønnes, og påpekte at det ligger store muligheter for økt sysselsetting og lokal verdiskaping i en mer aktiv innsats i skogen. - Dette vil medvirke til å skaffe eksisterende skogindustri nødvendig råstoff, samtidig som det vil frigjøre arealer til framtidig skogreising, sa Gjønnes.

Doble skogreisinga!

Den skogreisinga som allerede er gjort i Troms vil på sikt gi mulighet for 40 % egendekning på trelastforbruket. Statsråden oppfordret imidlertid Troms-skogbruket til å sette seg høgere mål: - Ta sikte på å doble skogreisinga og arbeid mot full egendekning av trelast ! var hans budskap.

Brukbare rammevilkår

Lønnsomheten i skogbruket har over tid vist en synkende tendens. Dette er en utvikling som er generell for hele landet, men Troms-skogbruket kommer særlig dårlig ut på grunn av den store andelen av lauvvirke med dårlig kvalitet. Gjønnes advarte imidlertid mot å innta rollen som passive skogeiere. – Mange skogeierne har fortsatt gode muligheter til å hente en brukbar arbeidsinntekt i skogen, påpekte han, og minnet også om at Nord-Norge nyter godt av langt høgere statstilskott innen skogbruket enn andre deler av landet. Det gis for eksempel 75% tilskott til planting og 65-70% til vegbygging. I tillegg gir også fylkeskommunen noe tilskott, slik at egeninnsatsen fra skogeier blir svært liten. – Vi mener derfor at det er lagt meget godt til rette fra det offentliges side for ressursoppbygging og framtidig utnytting av trevirke fra Troms-skogene, sa Gjønnes.

Gjennomgang av transportstøtteordningen

Landbruksministeren varslet en gjennomgang av transportstøtteordningen for skogsvirke i Nord-Norge. – Det er nødvendig å vurdere om dagens ordning tilfredstiller de merkostnader som Nord-Norge har på disse transportene, sa han.

Verdiskapingsprogram

Link til linkdoc020005-040003#docI St.meld.nr. 17 (1998-99)

Verdiskaping og miljø – muligheter i skogsektoren, som for tida er til behandling i Stortinget, foreslås det et verdiskapingsprogram for økt bruk og foredling av trevirke. Programmet er tenkt å skulle spenne fra arkitektur og byggeskikk via trevirkets tekniske egenskaper og markedsmessige forhold. – Jeg har god grunn til å tro at Stortinget vil slutte seg til at et slikt program skal igangsettes. I så fall vil det være naturlig at deler av programmet forbeholdes Nord-Norge, sa Kåre Gjønnes, og utfordret til lokalt engasjement i forbindelse med dette utviklingsarbeidet.


Kontaktperson:
Ståle Norang, tlf. 22-24 91 54

Lagt inn 23. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen