Historisk arkiv

Verdiskapingsprogram for økt bruk og foredling av trevirke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 40
Dato: 02.07.1999

Verdiskapingsprogram for økt bruk og foredling av trevirke

Oppnevning av arbeidsgruppe

Landbruksdepartementet har i dag oppnevnt ei arbeidsgruppe som skal legge grunnlag for oppstart av et verdiskapingsprogram for økt bruk og foredling av trevirke. – Norge er på mange måter en råvareleverandør, også på skogsektoren, påpeker landbruksminister Kåre Gjønnes. – Vi har et stort potensiale for økt verdiskaping gjennom høyere foredlingsgrad, produktutvikling og bedre markedsføring. Trevirke har mange anvendelsesområder. Det er et naturlig og levende materiale med varierte bruksområder- og muligheter. Økt bruk av trevirke vil bidra til en mer miljøvennlig produksjon og forbruk, sier Gjønnes, som har klare forventninger til at det skal komme konkrete resultater ut av dette programmet. Verdiskapingsprogrammet er planlagt igangsatt 2. kvartal 2.000, og skal gå over 5 år.

Produktutvikling, design og arkitektur,

Målet med programmet er å bidra til høyere verdiskaping gjennom mer foredling innenlands og økt bruk av trevirke. Programmet skal bl a fokusere på de mulighetene som ligger i produktutvikling, design og arkitektur, og legge til rette for at trevirke i større grad enn i dag blir vurdert som et attraktivt materiale med brede anvendelsesmuligheter. Programmet sikter også mot å forbedre kommunikasjonen i verdikjeden fra skog til marked.

Programmet ble foreslått i St meld. 17 (1998-99) Verdiskaping og miljø – muligheter i skogsektoren, og fikk en svært positiv mottakelse i Stortinget, da meldingen ble behandlet i juni.

Arbeids- og styringsgruppe

Arbeidsgruppen har følgende sammensetning:

  • Ivar Hauge, (leder) Statens Landbruksbank
  • Olav Bardalen, Statens nærings- og distriktsutviklingsfond
  • Trude Hagen Hansen, FMLA Troms
  • Kjetil Løge, Norges Skogeierforbund
  • Aasmund Bunkholt, Trelastindustriens Landsforening
  • Knut Einar Larsen, Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet
  • Tone Strand Molle, Norgros Invest
  • Morten Ørbeck, Østlandsforskning

Sekretariat: Statens Landbruksbank

Arbeidsgruppen skal rapportere til en styringsgruppe bestående av Landbruksdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet. Styringsgruppen ledes av Landbruksdepartementet.

Medvirkning og innspill

Arbeidsgruppen skal utvikle og utrede programmets innhold, vurdere organisering og finansiering. Det er et mål at prosessen skal være åpen og enhetlig. En viktig oppgave for arbeidsgruppen er derfor å etablere kontakt med andre prosesser og prosjekter og koordinere arbeidsoppgaver med disse samt å initiere til medvirkning og innspill fra organisasjoner i hele verdikjeden skog – industri – marked.

Arbeidsgruppen skal være ferdig med sitt arbeid innen 1. mars 2000. En tar sikte på å starte opp programmet 2. kvartal 2000.


Kontaktperson:
Landbruksminister Kåre Gjønnes, tlf. 22 24 91 00, mob. 91 75 26 09
Avdelingsdirektør Knut Øistad, tlf. 22 24 93 62
Rådgiver Johannes Haug, tlf. 22 2 4 93 74

Lagt inn 5. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen