Historisk arkiv

Vil forby bruk av antibiotika i fôr

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 6/99
Dato

25.01.1999

Vil forby bruk av antibiotika i fôr

Landbruksdepartementet sender i dag ut på høring en forskrift med forslag om forbud mot all bruk av antibiotika i fôr. Forslaget innebærer at det ikke vil bli gitt tillatelse til bruk av noen nye fôrantibiotika, at godkjenningen av sinkbacitracin blir trukket tilbake og at det midlertidige forbudet mot virginamycin gjøres permanent.

Selv om det er svært liten bruk av antibiotika som fôrtilsetning i Norge, har Regjeringen lagt en ”føre var”-holdning til grunn for sin vurdering. Forslaget gir uttrykk for en generell holdning til at antibiotikabruken i norsk husdyrhold bør begrenses så langt det er faglig forsvarlig.

Landbruksdepartementet har også bedt Veterinærinstituttet om å avgi en rapport om andre tilsetningsstoffer med antibakteriell virkning (koksidiostatika) innen utgangen av 1999.

Fôrantibiotika er antibiotika tilsatt fôr i doser som er tilstrekkelig til å forebygge sykdom og bidra til å øke tilveksten hos dyr. I Norge er det i dag bare sinkbacitracin som er tillatt å bruke i fôr. Forbruket av dette stoffet i Norge utgjorde kun 27 kg i 1997.

Kontaktperson: Underdirektør Kjell Nyhus. Telefon 22 24 93 18

Lagt inn 25. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen