Historisk arkiv

Initiativ og nyskaping må til

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 4/2000
Dato: 21. januar 2000

Initiativ og nyskaping må til

- Initiativ og nyskaping må til innen landbruket for å skape nye arbeidsplasser og sikre bosettingen i distrikts-Norge, sa landbruksminister Kåre Gjønnes under et landbrukspolitisk møte i Bø fredag 21.januar. - Dette står sentralt i St. meld. 19 “Om norsk landbruk og matproduksjon”. Her i Bø kommune har en allerede ved flere prosjekter også vist at det da nytter. Landbruksministeren roste også Bø kommune for å integrere landbruket interesser og behov på en god måte i kommunens areal og næringspolitikk.

Landbruksministeren trakk spesielt fram betydningen av næringsutvikling i forbindelse med den nye stortingsmeldingen. - Sentrumsregjeringen ønsker å føre en aktiv politikk rettet mot utviklingen av nye næringer i og tilknytning til landbruket. En aktiv utnyttelse og videreforedling av lokale ressurser vil være svært viktig for å skape nye arbeidsplasser og sikre bosettingen i fremtiden. Vi ønsker derfor å legge til rette for entrepenørskapet knyttet til landbruksnæringen, og stimulere til initiativ og nyskaping. Derfor har vi nå satt i gang arbeid med en handlingsplan for småskala- og nisjeproduksjon. Denne planen skal komme med opp med virkemidler og tiltak for å sette de gode ideene ut i livet, sa Gjønnes. Landbruksministeren understreket også betydningen av kommunenes ansvar i landbruksforvaltningen og i forhold til utvikling av nye næringer.

Gjønnes pekte også på økologisk landbruk som et viktig satsingsområde. – I landbruksmeldingen setter sentrumsregjeringen et ambisiøst mål for utviklingen av økologisk landbruk i Norge. Innen ti år skal ti prosent av det totale arealet være økologisk. For å nå denne målsettingen må det til en omfattende innsats på alle ledd i verdikjeden, fra primærprodusent til tilbyder. Vi har bedt Omsetningsrådet om å komme med innspill til en markedsplan for økologisk landbruk, og vi vil raskt følge opp dette innspillet når det foreligger i februar. Det er behov for at flere produsenter vurderer økologisk drift som et fornuftig alternativ til dagens produksjon.

Landbruksministeren kom også inn på Dyrskuen under møtet. – Dyrskuen i Seljord et tradisjonsrikt tiltak som jeg har lyst til å kommentere. Dette arrangementet er en god framvisning av levende bygder og et levende landbruk. Det er også en arena for de som satser nytt innen landbruket til å profilere seg på en god måte. Og sist men ikke minst, det kombinerer tradisjon med initiativ og nyskaping.

Lagt inn 24. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen