Historisk arkiv

Landbruksministeren inviterer forbrukerne til bords

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 5
Dato: 31.01.2000

Landbruksministeren inviterer forbrukerne til bords

– Forbrukerne ønsker større variasjon, både med hensyn til smak, kvalitet og produkter. Fra Regjeringens side er det ett mål å øke forbrukernes valgmuligheter i matvaredisken, stimulere til videreforedling av norske råvarer og legge til rette for produktutvikling, sa landbruksminister Kåre Gjønnes på Bårdshaug herregård mandag 31. januar. – Dette er klart nedfelt både i Voksenås-erklæringen, Matmeldingen og Landbruksmeldingen.

– Regjeringen vil stimulere til produksjon og foredling som i større grad utnytter lokale produktvarianter og nisjer i markedet, med sikte på å oppfylle forbrukernes ønske om et bredere produktutvalg, understreket Gjønnes.

Landbruksministeren foreslår i Stortingsmelding 19 (1999-2000) Om landbruk og matproduksjon flere tiltak for å ta vare på og videreutvikle matkulturen. Det å utvikle nye produkter, synliggjøre produkter og bygge opp kompetansen, i både primær- og foredlingsmiljøene, er viktige satsingsområder.

Regjeringen vil også stimulere til økt småskalavirksomhet. Produktutviklingssenteret, som er et samarbeid mellom Matforsk, Norconserv og Fiskeriforskning, står sentralt her.

Som et ledd i forbrukerrettingen av landbruket ønsker Regjeringen å redusere avstanden mellom matprodusent og forbruker. Et tiltak er å utarbeide en handlingsplan for forbukerorientering av norsk landbruk- og matproduksjon. Denne vil omfatte tiltak for hvordan sikre forbrukerrepresentasjon i utforming av mat- og landbrukspolitikken og hvordan etablere en best mulig kommunikasjon mellom myndigheter og ulike forbrukerinteresser.

Regjeringen vil i tillegg utarbeide en handlingsplan for norsk matkultur, en handlingsplan for økologisk landbruk, og videreutvikle Norsk Gardsmat-konseptet.

- Sentralt i dette er utarbeidelsen av en egen handlingsplan for nisjeproduksjon, sa landbruksminister Kåre Gjønnes.


Kontaktperson:
Statsråd Kåre Gjønnes, telefon 91 75 26 09
Politisk rådgiver Elin Kleven, telefon 95 74 63 32

Lagt inn 2. februar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen